QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

10 důvodů, proč jsou menší byty nejžádanější

09.04.2018 10:56

Ať si lidé pořizují nové bydlení za jakýmkoliv účelem, podle statistik se největší část z nich rozhodne pro koupi jedno či dvoupokojového bytu. Proč? Odpovědi znají v realitní kanceláři Pubec.

ilustrační foto_QAP_foto (1)

Důvody, proč tomu tak je, jsme zjišťovali v plzeňské realitní kanceláři Pubec.

1.) Uspokojí širokou škálu obyvatel

Pořízení velkého bytu, myšleno bytu s více než dvěma obytnými místnostmi, je vhodné jen pro specifickou skupinu klientů. Typicky si jej pořizují rodiny s jedním a více dětmi, kteří vyloženě nechtějí bydlet v rodinném domě, nebo na něj finančně nedosáhnou. Početnější skupinu klientů však tvoří lidé, kteří s rodinou v klasickém modelu 2 dospělí + 2 děti nežijí. Typicky se jedná o mladé lidi do 35 let, bezdětné, singles, po rozvodech, seniory, či ty, jež pořizují byt jako druhý v pořadí, např. jako investici.

2.) Cena je nosným prvkem

Náklady na bydlení by podle finančních specialistů neměly překročit 60 % příjmů domácnosti. I proto se také lidé často rozhodují pro pořízení menšího bytu, jehož cena je příznivější. Pořízení velkého bytu je pro mnoho lidí finančně neúnosné a tak se spokojí s menším bydlením, které je pro jejich potřeby dostačující.

3.) Staví se jich nejvíce

Pokud se podíváte na různé developerské projekty, nelze si nevšimnout trendu, podle kterého tvoří největší část nabízených bytů právě ty dvoupokojové. Mnoho rodin s dětmi stane při pořizování nového bydlení před otázkou, zda za stejnou cenu pořídit vícepokojový byt ve městě, nebo rodinný dům se stejným počtem místností v příměstí. Většina z nich se pak rozhodne pro druhou variantu. S tímto trendem je již při výstavbě počítáno a stavěny jsou tak především menší byty.

4.) Neplatíte za místnost, kterou stoprocentně nevyužíváte

Pokud si byt nepořizuje tří a vícečlenná rodina, pak není místnost navíc většinou potřeba. Ruku na srdce, kolik času člověk stráví v pracovně, ve které je izolován od ostatních členů rodiny? A je opravdu potřeba mít k zajištění nerušené práce místnost navíc? Pokoj navíc = až milion korun navíc, které se při koupi bytu připlácí.

5.) Nízké provozní náklady

Tento bod je úzce spjat s bodem předchozím. Náklady na provoz každého pokoje navíc jsou ve výsledné ceně vyúčtování energií znát. Pokud tedy není nadbytečná místnost stoprocentně využívána, je její vlastnictví zbytečným „přepychem“.

6.) Dvoupokojový byt – nejvhodnější k pronájmu

Vzhledem k široké škále potenciálních nájemníků, je pronajmutí menšího bytu snazší, než v případě bytu vícepokojového. Pro nájemníky je finančně dostupnější jak jeho měsíční nájem, tak i platby za energie.

7.) Vysoká likvidita

Prodej bytu, který je dispozičně menší, je snazší, než prodej bytu většího. Na jeho pořízení čeká širší spektrum zájemců a vy tak často nemusíte ustupovat ani ze své původní požadované ceny. Byt je prodán rychle a výhodně.

8.) Nižší náklady na zařízení bytu

Pokud máte méně místností, budete potřebovat i méně nábytku. Ušetříte tedy nejen na pořizovací ceně a provozních nákladech, ale i na investici do vybavení bytu.

9.) Odpovídá modernímu životnímu stylu

Městský život se v současné době stále častěji odehrává mimo domov. Lidé tráví více času v zaměstnání, po pracovní době se setkávají v kulturních či restauračních zařízeních a domov tak často ztrácí své původní společenské funkce. Mnoho párů již ani nevaří, chodí na snídaně či večeře a obědvají v práci. Není tak potřeba, aby kuchyň byla oddělenou místností. Mnohem modernější je propojení obývacího pokoje a kuchyně do jednoho kompaktního prostoru, ve kterém tráví všichni tu trochu času společně.

10.) Nejsnáze je uklidíte

Ač to může znít úsměvně, v praxi vás úklid čtyřpokojového bytu skutečně vyjde na dvojnásobek času, než uklizení dvoupokojového bytu. Navíc vás menší byt k pořádnosti nutí. Nic jiného vám totiž nezbyde: pokud neuklidíte prádlo z věšáku, tak neuvidíte na televizi. Menší byty nás tak učí i dodržování povinností.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24