Anděla Páně 2 přivezl do Plzně Jiří Dvořák - FOTKY a ROZHOVOR

16.11.2016 20:44

Exkluzivní projekci nové pohádky Anděl Páně 2 přijel divákům Juniorfestu do Plzně uvést jeden z hlavních představitelů. Čtěte rozhovor s hercem Jiřím Dvořákem!

DSC04735
DSC04715DSC04719DSC04721DSC04716DSC04724DSC04728DSC04727DSC04731DSC04733DSC04734DSC04736DSC04735DSC04741DSC04745

Pohádka Anděl Páně 2 je jednou z nejočekávanějších premiér nejen letošního podzimu, ale i celého roku. Exkluzivní předpremiéru přinesl Juniorfest divákům do Plzně. Do multikina CineStar dorazil i herec Jiří Dvořák, tedy nezapomenutelný čert Uriáš. I v nabitém programu si udělal chvilku a poskytl rozhovor pro QAP.CZ...

Už první díl Anděl Páně měl ohromný úspěch. V čem myslíte, že ten úspěch vlastně je, diváci si pohádku zamilovali a opakovaně se stává nejoblíbenější v různých anketách...

"Asi v tématu a hlavně v tom, že se tam sešla neuvěřitelná parta lidí. Jak by řekl náš praktikující katolík Jirka Strach, Pán Bůh nám nějak přál, abychom to dali všechno dohromady. Myslím, že ta laskavost a láska k bližnímu, i vzájemné pošťuchování těch dvou vedlo k tomu, že to byl úspěch."

Opět se natáčelo na zasněžené Šumavě. I první natáčení bylo náročné, jak to vypadalo teď? V čem se to lišilo?

"Odlišovalo se to hlavně v tom, že jsme o jedenáct let starší. Takže to putování, které jsme absolvovali před těmi lety po zasněžených pláních Šumavy, bylo jednodušší než teď. Teď jsme tam s Ivanem opravdu potili krev. Jinak bylo ale neuvěřitelné, že když jsme oblékli ty kostýmy, já měl vlastně původní kostým, tak jsme se na sebe podívali a řekli jsme si: Tady se někdo zbláznil...Říkali jsme si, tak to nějak budeme dělat, ale natočil se první obraz, podívali jsme se na sebe a věděli jsme, že to půjde. Najednou to vypadalo, že jsme jedničku točili před rokem."

Proslýchá se, že některé záběry byly skutečně náročné. Bylo Vám někdy opravdu ouvej?

"Když jsme točili jedničku, tak existoval obraz 48, tam byla nenápadná čtyři slova - Putování Petronela a Uriáše. A to vždycky, když už jsme si mysleli, že to končí, tak se ozvalo: Uděláme si ještě dotáčku do obrazu 48. To znamenalo, že nás zahnali na horizont a museli to všechno odchodit znovu. Pak z toho zbyla ve filmu desetina. Teď je zase pro režiséra velmi nebezpečná zbraň pro režiséra a to je dron. My jsme tedy měli tedy také takzvaně obraz 48 a chodili jsme po kolena ve sněhu, po pláních a nad námi to létalo. Když už jsme mysleli, že ´chcípneme´, tak se ozvalo: A teď běžte do toho kopce. Měl jsem v tu dobu horečky a to mi bylo hodně ouvej."

A objeví se ten záběr vůbec ve filmu?

"V podstatě ne (smích)."

S režisérem Jiřím Strachem máte za sebou už celou řadu filmů a projektů. Jaký je? Jak to, že jeho filmy a práce má takový úspěch?

"Jirka Strach je úžasný v tom, že kolem sebe dokáže postavit skvělý tým a to nejen herecký, ale i štáb. S ním točit je vlastně za odměnu a řekne vám to od Jiřiny Bohdalové po nejmladší herečky. Umí na plac donést zvláštní pospolitost a laskavost a to je důležité. Nemáte pocit, že na vás někdo tlačí, ponižuje nebo na vás křičí. To vám dá tvůrčí svobodu i pro dialog, i když s něčím nesouhlasíte. Všechno se v klidu vyříká, a pak se to natočí. V tom je jeho velikost, protože lidi na place miluje."

Máte Vy sám osobně nějakou nejoblíbenější pohádku, třeba z dětství?

"Já jsem měl hrozně rád třeba Saxanu, protože třeba když jsem s dcerou díval na Harryho Pottera, tak to byl takový předobraz. Každý díl jsme viděli asi padesátkrát. Vždycky jsem si řekl, jak ten svět poskočil dál, nejen filmařsky, ale i v tom vnímání. Ale pořád to okouzlení z nějakého kouzla a nadpřirozena je pořád stejné. Doufáme, že děti budou stejně okouzlené i z toho Anděla Páně dvojky."

Sám v pohádkách neztvárňujete úplně kladné postavy, čert Uriáš je ale velmi specifický...

"Když mě Jirka obsadil do role čerta, tak jsem si říkal, co tam jako budu dělat. To tam budu chodit a dělat ´blblbl´ (smích)? Pak jsme ale dospěli k tomu, že to je úplně normální kluk akorát má rohy. Snažili jsme se, i Ivan toho anděla, zlidštit a dát jim lidský rozměr. Myslím, že v každém z nás je kus čerta a anděla. Pokud se najde dobrá rovnováha, tak je to hrozně dobře. O to víc mě to bavilo."

A chtěl byste si třeba právě v pohádkách zahrát nějakou speciální roli?

"Tak Pán Bůh už je obsazenej. To je Barťák navěky! Jinak ale nevím, já jsem spokojený, mě ten čert baví a já bych se ho držel."

Nechystá už se náhodou třetí pokračování Anděla Páně?

"Měli jsme dotočnou a seděli jsme v klubu. Odhadovalo se, kolik tak lidí na Anděla Páně 2 přijde. Ivan říkal, že pokud přijde milion, tak do toho půjdu. To ale záleží na strašně moc aspektech. Na dvojku se čekalo jedenáct let, než ten správný nápad přišel, tak jsme váhali. Když přišel Marek Epstein s nápadem, že to bude na Mikuláše a nebude nikomu divný, že po zemi chodí čerti a andělé, tak jsme si řekli: To je zajímavý, to by mohlo projít."

No a šel byste do toho?

"No, ještě takhle. Není to jen o tom, jestli já bych šel, ale je to o tom, jestli bychom do toho šli my. Kdyby měl anděla hrát někdo jiný než Ivan, tak do toho nejdu. Myslím, že u Ivana je to úplně to samé. A kdyby to měl režírovat někdo jiný, tak do toho také nejdeme. Jsme všichni tak nějak propojení, že bez sebe nedáme ani ránu a ani tu trojku."

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24