Annínsko láká na akcemi nabitý víkend. Vydáme se po stopách zdejších sklářů

02.11.2018 18:42

Ukázky práce sklářů, koncert Štěpána Raka, komentovanou procházku i prohlídky běžně nepřístupné sklářské kaple, to vše nabídne nadcházející víkend na Annínsku.

sklarske_sympozium_-_annin_-_ilustracka_2

Sklárny v oblasti Annínska budou o tomto víkendu dějištěm mezinárodního sklářského sympozia. Tématem letošního ročníku je Design nápojového skla. Do Annína proto dorazili studenti sklářských oborů z několika vysokých škol.

 "Podzimní sympozia jsou vždy radostným setkáváním se sklem, které podkresluje hučení sklářské pece a zvuk skla dotýkajícího se brusičských kotoučů. A uprostřed tohoto ruchu sedí obvykle velmi tiše malíři, pod jejichž štětci postupně vznikají nové dekory. A mezi nimi chodí návštěvníci, kteří se nemusí jen dívat na to, jak se z návrhu na papíru postupně stává skutečný skleněný předmět,“ říká kurátorka sympozia sklářská historička Jitka Lněničková.

Mimořádně po oba víkendové dny bude otevřená i brusírna s galerií Rajský dvůr v osadě Rajsko. Práci brusičů nebo expozici starého šumavského skla tu zájemci uvidí v sobotu i v neděli od 9 do 14 hodin.

Výjimečně se otevře také novogotická žlutobílá kaple nad sklárnou v Anníně, pod kterou jsou pochovaní zdejší skláři. Komentované prohlídky tady začínají v sobotu i v neděli v 10 hodin.

V sobotu 3. listopadu poprvé vystoupí v kostelíku na Mouřenci u Annína kytarový virutos Štěpán Rak. Koncert začíná v 16 hodin. Rak přijíždí se svým novým koncertním projektem Domov můj, o kterém říká: "Je to můj příspěvek k výročí vzniku naší republiky. V pořadu zazní kytarová zpracování jak oblíbených písní T. G. Masaryka, tak i slavných Hašlerovek. Jelikož lípa je českým státním symbolem, zařadil jsem do programu například i své variace Tance kolem lípy. Jako závěrečné číslo pořadu jsem si připravil fantasii na naši i slovenskou národní hymnu."

Od letošního roku zavedl spolek Přátelé Mouřence pravidelné komentované prohlídky kostela a kostnice. Také o tomto víkendu začíná výklad o historii a současnosti této památky v sobotu v 11 hodin.

Připravena je také komentovaná procházka Po stopách annínských sklářů. Sraz účastníků je v sobotu v 9 hodin na parkovišti u sklárny v Anníně. "Procházka je dlouhá pět kilometrů a propojuje všechny zajímavé cíle v našem údolí. Lidé se dozvědí vše podstatné o minulosti i současnosti Annínska a samozřejmě i řadu informací, které se v brožurách a na oficiálních tabulích nedočtou. Annínského rodáka se můžou také na leccos zeptat,“ láká průvodce Lukáš Milota.

FOTO: Přátelé Mouřence

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24