QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Aplikace MOJE PMDP pomáhá tisícům lidí. Jak vznikala?

05.10.2018 9:51

Novou aplikaci Moje PMDP už využívají tisíce cestujících. Jak ale vůbec taková aplikace vzniká? A jaké jsou její přednosti? Ptali jsme IT specialisty z PMDP, který stál u jejího zrodu.

aplikace pmdp

Zhruba před měsícem spustily PMDP novou aplikaci Moje PMDP. Je dostupná zdarma pro telefony se systémem Android a iOS, jednoduše ke stažení v Google Play a AppStore. Více informací zájemci naleznou také na webových stránkách PMDP. „Počet zařízení, na kterých je aplikaci již nainstalována, je cca 6 500 s verzí pro Android a 1 600 pro iOS,“ prozrazuje tiskový mluvčí René Vávro aktuální číslo. O aplikaci je tedy velký zájem.

Vývoj takové aplikace vypadá možná jednoduše. Je to ale práce zhruba na půl roku. „Když pominu poptávková řízení a papírování, tak jsme aplikaci vyvíjeli zhruba půl roku. Ale skoro polovinu z této doby činí samotné testování aplikace,“ říká IT specialista PMDP Jiří Svoboda.

Jak vůbec taková mobilní aplikace vzniká? „Vezmete si telefon, sednete si na zastávku a přemýšlíte, co byste na té zastávce potřeboval. Takový konkrétní příklad, přijdete ráno na zastávku a ta je plná lidí. Všichni čekají na tramvaj, ta ale nejede. Proč nejede? V té chvíli bych uvítal aplikaci, která mi řekne, že se stala nehoda a další spoj mi pojede až za 15 minut,“ vysvětluje Jiří Svoboda.

Aplikace Moje PMDP je určena hlavně pro cestující, kteří využívají ve velké míře městskou dopravu. Myslí ale i na turisty, kteří do Plzně přijedou jednou za čas, neorientují se v zastávkách ani spojích.

„Zorientování v této aplikaci netrvá určitě dlouho,“ říká Jiří Svoboda a ukazuje, co vše aplikace umí: „Základ je určitě najít rychle spoj. To má každá aplikace stejné. Na této aplikaci ale určitě nejvíce oceníte, že máte aktuální informaci, kterou byste jinde nezískali. Nebo byste ji získali s nějakým zpožděním třeba na webu. Vy vidíte, že je nějaký problém, a že má váš spoj zpoždění. Vidíte, kdy se dostane který spoj do cílové zastávky apod.“.

Právě toto oceňují lidé, kteří jezdí každý den do práce nebo školy. „Já se většinou dívám, kdy budu ve škole, abych stihla vyučování,“ říká studentka Míša, která aplikaci využívá.

Pro ty, co jezdí do práce, do školy nebo třeba na kroužky pravidelně, je v aplikaci několik důležitých funkcí. Uložit si můžete například oblíbenou zastávku nebo spoj a už jen jedním kliknutím se vám spoj zobrazí. Velice rychle získáte informaci, co z vaší zastávky kdy jede.

To potvrzuje i student sportovního gymnázia v Plzni Marek. „Já mám tady nastavenou tuhle oblíbenou zastávku a hned vidím, že mi další tramvaj jede do města za 4 a půl minuty,“ ukazuje student gymnázia, který čeká s dalšími spolužáky ve Skvrňanech na tramvaj.

I když je aplikace už v provozu, PMDP ji bude dále vyvíjet. „S každou aplikací se musí dále pracovat. A my vítáme, když nám lidi napíší i nějaké podněty, co by v aplikaci uvítali, co je pro ně potřebné,“ říká Jiří Svoboda. Své podněty k aplikaci můžete psát na aplikace@pmdp.cz.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24