QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Leden přinese sníh i mráz. Zima ovládne i nížiny

31.12.2016 15:48

Začátek roku bude i v nížinách ve znamení zimy. Podle nových výhedů dorazí sněžení i ochlazení. Největší mráz bude ve druhém a třetím lednovém týdnu.

FOTO_QAP_CZ (16)

Leden bude podle nové měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu teplotně podprůměrný. Teploty budou i přes den klesat pod nulu, nejčastěji ke zhruba -3 stupňům. A dočkáme se i sněžení nejen na horách.

"Po teplotně průměrném prosinci nás čeká leden jako celek teplotně mírně podprůměrný. První lednový týden bude průměrný, druhý a třetí týden předpokládáme teplotně podprůměrné, v nich lze očekávat i delší období celodenních mrazů. Čtvrtý lednový týden by podle současných předpokladů mě být opět průměrný," informuje ČHMÚ.

Průměrná teplota pro období na začátku roku je -1,6 stupně. Podle grafických výhledů ČHMÚ by se teploty měly nejčastěji držet kolem -3 stupňů, není ale vyloučené, že teploty budou kolísat v jednotlivých regionech. V noci by mohly teploty v průběhu příštích čtyř týdnů klesat ke zhruba -8 stupňům.

Sníh by se měl hned na úvod nového roku objevit i v nížinách a hned v prvním týdnu by mělo sněžit nejvíc. "Srážkově očekáváme období jako celek průměrné, přičemž nejvíce srážek by mělo spadnout v prvním týdnu předpovědi, méně pak ve druhé polovině měsíce. Přitom většinu srážek předpokládáme ve sněhu, a to nejen na horách, ale i v nižších polohách," upozorňují meteorologové.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24