QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Bobři si v rybníku na Domažlicku hloubí úkryty. Hráz bude chránit klamač

11.05.2017 17:39

Rodina bobra evropského, která se na rybníku Okrouhlík na Domažlicku usídlila před několika lety, si v hrázi hloubila úkryty a ucpávala výpust. Nyní sem bylo nainstalováno speciální zařízení.

Klamač
KlamačOpevňování hráze těžkým kamenemPropadlá nora bobra v tělese hráze

Rybník Okrouhlík je součástí soustavy rybníků v přírodní rezervaci Postřekovské rybníky. Kvůli zásahům bobrů nebylo možné s vodní hladinou manipulovat a vodní dílo provozovat bezpečně podle požadavků vodního zákona. A tak hráz musela být opevněna a na výpust bylo instalováno speciální zařízení – klamač, který má zabránit ucpání požeráku.

„Při plánování oprav jsme využili nejnovější poznatky o tom, jak bobři žijí a jak jim zamezit ve škodách, které mohou způsobovat. V Plzeňském kraji je klamač použit poprvé, v celé České republice pak teprve podruhé po Rožnově pod Radhoštěm. Bobrům jsme samozřejmě ponechali životní prostor, do zadní části rybníka nebylo vůbec zasahováno. Rybník se nyní znovu napouští,“ vysvětluje Zdeněk Myslík z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která byla investorem akce.

Opevňování hráze těžkým kamenem

Aktuální odhad početnosti bobří populace v ČR je 6000 jedinců, přičemž přibližně dvě třetiny z tohoto počtu se nacházejí na Moravě. Bobr patří v České republice mezi zvláště chráněné druhy v kategorii silně ohrožený druh. Často ale bobři napáchají velké škody.

Bobr jako atrakce nebo ničitel silnice...

Zhruba před rokem provrtal bobr silnici na jižním Plzeňsku a kromě komunikace se musela opravovat také hráz rybníka. Kraj tehdy povolil odstřel bobra. Více najdete v reportáži.

Leckde se zase z bobra stává atrakce pro turisty. V Plzeňském kraji konkrétně na Tachovsku u obce Lesná najdete například naučnou stezku Vodní svět, která ukazuje život bobrů.

"Nachází se zde soustava osmi malých rybníků, které poskytují útočiště řadě druhů vzácných živočichů.  Stezka přibližuje jejich život a umožňuje je přímo pozorovat v jejich přirozeném prostředí," vysvětluje Markéta Mařáková z Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Bobr se zde ale neukazuje jako zvířata v zoologické zahradě. Abyste spatřili bobra, musíte mít velké štěstí. Bobr je totiž velmi plaché zvíře.

Foto: Zděněk Myslík
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24