QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bolevák láká na vodu bez sinic, problémem jsou rostliny

26.08.2016 12:05

Tropy jsou zpátky a poslední prázdninový víkend bude ve znamení koupání. Na Velkém boleveckém rybníku v Plzni je voda aktuálně v pořádku. Kde vás nebudou trápit "otravné" rostliny?

Bolevák

Teploty se budou od pátku šplhat pořádně nahoru, v průběhu víkendu by měly vystoupit až na 35 stupňů a kvůli vysokým teplotám platí dokonce i výstraha. Koupaliště tak zažijí nejspíš pořádně nabitý víkend. V obležení tak bude i Bolevák v Plzni.

Velký bolevecký rybník je v Plzni tradičním místem ke koupání. Před tropickým víkendem navíc odborníci přichází s dobrými zprávami. "Kvalita vody je výborná. Průhlednost je kolem čtyř metrů, takže se dá i šnorchlovat. Teplota je něco kolem 22 stupňů," říká hydrobiolog Jindřich Duras.

Problémem zůstávají rostliny, před víkendem tak probíhá další kosení...

I když z hlediska rozborů je voda v pořádku, lidem nejvíc vadí rostliny, které je obtěžují. "To je z pohledu plavců problém. Část rybníka je celkem zarostlá. V současné době se kosí na pláži pod Bílou Horou. Dobrý přístup je také z rampy. Podél Ostende je voda také dobrá pro běžné koupání, na volnou plochu se ale musí plavci dostat právě přes rostliny. Ty ale nepředstavují žádné riziko, spíš plavce obtěžují," dodává Jindřich Duras.

Voda je nicméně bez sinic a podle rozborů má většinu parametrů pitné vody.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24