Borská ulice je po měsících otevřená! AKTUÁLNÍ FOTKY

26.11.2015 12:15     26.11.2015 13:16

Za dohledu dopravních policistů byl ve čtvrtek krátce před polednem oficiálně puštěn provoz do Borské ulice v Plzni. Pozorní by teď měli být hlavně chodci!

FOTO_QAP_CZ (17)
FOTO_QAP_CZ (1)FOTO_QAP_CZ (2)FOTO_QAP_CZ (5)FOTO_QAP_CZ (6)FOTO_QAP_CZ (7)FOTO_QAP_CZ (9)FOTO_QAP_CZ (10)FOTO_QAP_CZ (14)FOTO_QAP_CZ (15)FOTO_QAP_CZ (16)FOTO_QAP_CZ (17)FOTO_QAP_CZ (18)FOTO_QAP_CZ (20)FOTO_QAP_CZ (21)FOTO_QAP_CZ (22)FOTO_QAP_CZ (24)FOTO_QAP_CZ (25)FOTO_QAP_CZ (26)FOTO_QAP_CZ (27)FOTO_QAP_CZ (29)FOTO_QAP_CZ (31)FOTO_QAP_CZ (33)FOTO_QAP_CZ (34)FOTO_QAP_CZ (36)FOTO_QAP_CZ (37)FOTO_QAP_CZ (39)FOTO_QAP_CZ (40)

Rekonstrukce Borské ulice je v závěrečné fázi. I když oficiálně ještě není u konce, provoz už se do jedné z hlavních silničních tepen vrátil ve čtvrtek krátce před polednem. Na otevření dohlíželi i dopravní policisté. Velký pozor by teď měli dávat chodci. Hned krátce po otevření se ukázalo, že ne všichni s provozem už počítají.

Doprava se vrátila do Borské ulice po skoro devíti měsících. Rekonstrukce odstartovala v polovině března a není tak divu, že ne všichni s tím hned po samotném znovuotevření počítali a auta je v dosud uzavřené ulici překvapila. Velmi opatrní by tedy měli být chodci, kteří přechází rozšířenou silnici v úseku od Klatovské po Němejcovu ulici a s ostrým provozem už by tak měli skutečně počítat.

Řidiči by měli mít na paměti změny, ke kterým došlo. Dvojice jízdních pruhů odděluje dvojitá čára, takže při vjezdu do Borské od Klatovské už se například nedá odbočit do Hřímalého ulice. Nicméně rozšíření počtu jízdních pruhů by mělo v oblasti řidičům především ulevit. Zejména by měly odpadnout dřív velmi běžné kolony.

Rozšíření Borské bude mít přínos také pro veřejnou dopravu. "Tím, že máme nové depo na Karlova, tak musíme každé ráno vypravit neuvěřitelné nnožství trolejbusů na všechny linky ještě kolem čtvrté a páté hodiny ráno. Všechny tyto trolejbusy budou najíždět Borskou ulicí. Borská ulice je také určená pro linkovou dopravu objednávanou Plzeňským krajem. Tento rok jezdily všechny autobusy centrem města přes Americkou a Tylovu ulici. Od nového jízdního řádu, to je od 13. prosince, dvanáct linek z Plzně jihu bude jezdit po ulici U Trati a Borské, takže občané budou moct vystupovat v Radobyčické ulici a ti, kteří budou pokračovat na Borská pole, budou mít možnost přestoupit v nové zastávce Jižní Předměstí," říká k otevření náměstek primátora Petr Náhlík.

Rekonstrukce Borské nekončí. Kolaudace je na programu až v květnu příštího roku...

Ačkoliv doprava už je v Borské zpátky, stále ještě budou probíhat dokončovací práce ve formě výsatby zelně a stromů. zejména u ústí do Klatovské třídy. Celkově se cena stavby vyšplhala na bezmála 49 milionů. V rámci stavby nedošlo jen k rozšíření komunikace, ale také k dalším novinkám. Byly vybudovány chodníky s napojením na cyklostezky, v oblasti se osadilo nové veřejné osvětlení včetně signalizačního zařízení. Navíc v oblasti u jižního nádraží vznikla jedna z největších trolejových křižovatek v republice.

Kolaudace je oficiálně v plánu 16. května příštího roku.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24