QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Brdy nabídnou novinku! Výlety pro pěší i cyklisty s průvodci

06.06.2018 13:22

Už v tomto týdnu odstartuje první oficiální sezóna výletů pro pěší i cyklisty v Brdech. Rezervace už běží. Komentované prohlídky Brd budou pokračovat až do října.

Pěší výlet_foto Radka ŽÁKOVÁ

Výlety budou probíhat od této neděle 10. června až do října. Kromě 6. července, kdy je pátek státním svátkem, se budou vyjížďky a výšlapy konat vždy o víkendu. Zájemci budou mít k dispozici průvodce, který je lokalitou bezpečně provede. V letošním roce je připraveno na 13 výletů v 15 termínech z různých míst na okraji CHKO Brdy.

"Na kole průvodcuji již 15. rokem a mohu říci, že se přístup lidí mění. Češi poznávají, že na výletě do přírody s průvodcem toho uvidí a poznají mnohem více, než když si trasu naplánují podle mapy a pojedou či projdou si ji sami. A jsou ochotni si za tuto službu zaplatit,“ říká cykloprůvodkyně Radka Žáková. "Mnoho lesních rozcestí v Brdech vypadá podobně a tak se ti, co se dobře neorientují v mapě, nebo nepoužívají GPS, mohou lehce ztratit,“ dodává Radka Žáková.

Předskokanem aktuální novinky byly výlety, které proběhly vloni v létě a v zimě, a byl o ně poměrně značný zájem. Zatím do Brd směřují většinou jen lidé z jejich blízkého okolí. Láká je hlavně nedotčená příroda a pěkné cesty bez aut. Nově připravené výlety pro pěší a pro cyklisty mohou využít i skupiny ze vzdálenějších míst ČR. Možnost objednat si výlet s průvodcem na míru může pomoci při plánování skupinám turistů, kteří v Brdech ještě nebyli.

"Podbrdské obce vítají aktivity, které přilákají návštěvníky do Brd hlavně k delším pobytům s přespáním. Připravené programy pro různé cílové skupiny tomu mohou napomoci, pokud se informace o nich dostanou i do dalších krajů a přilákají turisty ze vzdálenějších krajů,“ uvádí starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

Na pěší turisty čekají asi pětihodinové výlety s několika zastávkami a výkladem průvodce v celkové délce zhruba 15 kilometrů. Cyklisté se vydají na trasy v délce do 50 kilometrů. Povedou většinou po zpevněných cestách a zavedou je k přírodním i historickým zajímavostem jako jsou například: staré stromy, vzácná květena, Fabiánovo kamenné lože, trilobiti, místa s výhledem, brdským hradům či místům s pozůstatky činnosti armády. Počítáme i s trasami pro bikery.

Cyklisté mohou k dojezdu na místo startu využít vlak nebo cyklobus, pražští cyklisté speciální cyklovlak do Brd, který odjíždí o víkendech a ve svátcích z hlavního nádraží Praha v 8:46 a v 19:15 se tam vrací. Přímého spojení z Plzně vlakem do Brd se snad brzy dočkají i Plzeňští cyklisté -  zatím probíhají jednání. Z Plzně do Příbrami navíc jezdí Brdský cyklobus, který letos vozí kola i ve všední dny.

Série výletů odstartuje už tuto neděli 10. června. Komentované prohlídky pro pěší i cyklisty budou na téma "Za vzácnou květenou Brd“. Pro účastníky jsou připraveny mapy Brd a tipy na další pěší i cyklistické výlety. Počet účastníků je omezen, proto doporučujeme všem registrovat se předem na telefonním čísle 725 443 243, a to od pondělí do neděle v době od 9 do 17 hodin. Zaváděcí cena letos činí pro dospělého 110 Kč, pro dítě pak 90 Kč. Akci připravuje Destinační agentura Brdy, která je organizační složkou Ekologického centra Orlov o.p.s. v Příbrami, ve spolupráci s regionálním informačním portálem pro cyklisty www.plzenskonakole.cz 

01_Cyklisté v Brdech_foto Radka ŽÁKOVÁ

FOTO: Radka Žáková, www.plzenskonakole.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24