Celníci řeší víc případů pašování cigaret, na svědomí to mají cizinci - FOTO

21.03.2017 12:58

Celníci v Plzeňském kraji v poslední době řeší čím dál víc případů pašování cigaret. Za zvýšeným počtem stojí cizinci, kteří vymýšlí i důmyslné úkryty ve vozech.

DSCN6686
DSCN6686DSCN6685

S rozmachem pašování cigaret se celníci v kraji začali setkávat v posledních několika měsících. I když nejde přímo o dovážení cigaret v obřím množství, stává se to už problémem.

"Vlivem zvýšeného počtu cizinců na našem území celní správa častěji při kontrolách zjišťuje, že cizinci překračují limity při přepravě cigaret pro osobní spotřebu," potvrdila mluvčí celního úřadu Jitka Blahutová.

Jen v minulém týdnu řešili celníci krátce po sobě takové případy. Nejprve stavěli na dálnici D5 dodávku s rumunskou poznávací značkou. Cigarety byly v autě poměrně důkladně ukryté. "Celníci našli při kontrole nákladové části vozidla mezi karosérií a vnitřním obložením prostor, který byl naplněn rumunskými cigaretami. Jednalo se o 190 krabiček. Podle českého zákona o spotřebních daních se jedná o neznačené cigarety s únikem na spotřebních daních ve výši 9 800 korun. Cigarety byly zajištěny a rumunský řidič musí únik na spotřební dani doplatit," říká k případu mluvčí celníků.

Hned o den později pak hlídka na dálnici zastavila ukrajinského řidiče, který pro změnu převážel několik tisíc cigaret s ukrajinskými kolky. V tomto případě byl únik na dani přes 10 tisíc.

Na české území se podle platných směrnic může dovážet pro osobní potřebu 1 karton cigaret ze zemí mimo EU a čtyři kartony ze zemí unie.

FOTO: Celní úřad pro Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24