QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Centrum sociálních služeb Stod otevřelo v Chotěšově nový objekt

09.12.2015 18:56

V závěru listopadu došlo k dokončení druhé etapy projektu "Transformace DOZP Stod". Otevření se nyní dočkalo i zrekonstruované centrum sociálních služeb v Chotěšově.

Foto KÚ Plzeňského kraje

V tomto týdnu se v jednom z rekonstruovaných domů v Chotěšově uskutečnilo slavnostní zakončení projektu, díky kterému svoje vlastní bydlení dostalo už 128 klientů Centra sociálních služeb Stod, dříve DOZP Stod.

"V průběhu léta a začátku podzimu se nastěhovali obyvatelé dvou zrekonstruovaných domů v Tlučné a bytu v Nýřanech.  Postupně k nim přibyly dva domy ve Staňkově a s nimi aktivizační dílna pro veřejnost. Následovala rekonstrukce domů ve Vejprnicích a v Chotěšově. Kapacita komunitních služeb tím vzrostla o dalších 37 míst," vypočítává průběh projektu v letošním roce ředitel CSS Stod Radomír Bednář a dodává: "Ideálním stavem by pro CSS Stod bylo úplné opuštění původních ústavních objektů, ve kterých i nadále bude žít více než 40 osob."

V rámci druhé etapy byly rekonstruovány dva domy v Tlučné pro lidi s nižší střední mírou podpory. Dále byly opraveny domy ve Staňkově, kde vznikly tři chráněné byty. Dům ve Vejprnicích a objekt v Chotěšově slouží pro osoby s vyšší střední mírou podpory. CSS Stod je jednou z organizací, kterou zřizuje Plzeňský kraj. Slavnostního ukončení II. etapy projektu se zúčastnil také radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz, který projekt zhodnotil slovy: "Postupnými změnami v přístupu k uživatelům služeb došlo k posílení jejich kompetencí, k převzetí větší zodpovědnosti za vlastní život a k rozvoji schopnosti rozhodnout se." Náklady na první etapu činily 57 milionů korun, na druhá část projektu si vyžádala 50 milionů korun.

Proces deinstitucionalizace bývalého Ústavu sociální péče ve Stodu započal už v roce 2006. V průběhu posledních pěti let pak začala být naplňována i myšlenka transformace. Jedná se o proces, jehož hlavním cílem je vytvořit koordinovanou síť služeb umožňující lidem s postižením žít život v komunitě. Pomoc je nastavena dle schopností a potřeb jednotlivců – nikdo nezůstane bez pomoci ani bez možnosti vlastního rozvoje.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24