Ceny pozemků v Plzeňském kraji jsou jedny z nejvyšších

20.04.2017 13:41

I když například s Prahou se to srovnat nedá, ceny pozemků v Plzeňském kraji jsou poměrně drahé. Nejdráž přitom vyjdou nezasíťované parcely.

DSC04018

V běžném okresním městě je v České republice možné koupit pozemek o velikosti 1 200 metrů čtverečních obvykle za částku 1,5 milionu korun. Výjimkou je samozřejmě Praha. Hlavní město zvedá v celorepublikové statistice ceny pozemků v okresních městech o 16 %.

Nabídkové ceny pozemků na území Prahy jsou ve srovnání s ostatními lokalitami až čtyřnásobné. Třetina prodávaných pozemků v ČR je kompletně zasíťována. Na druhé straně 41 % pozemků je zcela bez sítí.

"Ačkoliv se v souvislosti s bydlením nejčastěji hovoří o cenách bytů, na nejnavštěvovanějším serveru českých realit jsme se podrobně podívali na to, zda je vůbec možné koupit si v okresních nebo krajských městech pozemek pro stavbu rodinného domu. A výsledek? Stavební parcely jsou v Plzeňském kraji ještě stále k dispozici, ale počítejte s tím, že hledání té pravé si vyžádá více peněz, a buďte otevření ke kompromisům,“ říká Michal Zadák, manažer serveru Sreality.cz.

Jaký pozemek ve městě můžeme koupit na Plzeňsku?

Pozemky v Plzeňském kraji patří v porovnání s ostatními regiony spíše k těm dražším. Zejména ty nezasíťované jsou po Jihomoravském a Středočeském kraji třetí nejdražší v republice. "Dvě třetiny pozemků k prodeji najdeme v Plzni. Za obvyklou cenu 1,5 milionu korun je možné pořídit parcelu v Klatovech a v Tachově. Naopak v Domažlicích a Rokycanech si lidé musí na zasíťovaný pozemek připravit rozpočet mezi 1,7 – 2 miliony korun,“ říká Michal Zadák. Nejvíce kompletně zasíťovaných pozemků najdeme přímo v Plzni-město, kde se ceny pohybují kolem 2,2 mil korun.

"Obecně se dá říct, že v okresních městech Plzeňského kraje se prodávají v kategorii zasíťovaných pozemků spíše menší parcely, to znamená do 1 000 m2, což je výrazně méně než jinde v ČR. Proto patří ceny pozemků na metr čtvrteční k nejvyšším v ČR,“ říká Michal Zadák, manažer serveru Sreality.cz.

Například v Rokycanech lidé za pozemek připravený pro stavbu zaplatí obvykle 2 miliony korun. V Domažlicích není nabídka pozemků velká a jejich cena se pohybuje kolem 1,6 milionu korun. Na opačné straně spektra je Tachov, kde je nabízených pozemků málo a jejich hodnota se pohybuje kolem 700 000 korun.

"Můžeme tedy usuzovat, že se v okresních městech Plzeňského kraje nejvíce vyplatí investovat do pozemků s částečným zasíťováním, kde jsou ceny velmi nízké. S výjimkou Plzně se pohybují mezi 600–900 tisíci korunami za metr čtvereční, což jsou dokonce nižší ceny než u pozemků bez jakýchkoliv sítí. O to větší pozornost musí kupující věnovat nákladům nutným pro přivedení zabývajících přípojek, protože ty mohou cenu snadno zvýšit o desítky procent,“ shrnuje Zadák.

 

Zdroj dat: Sreality.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24