QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Chaty lákají zloděje! Policie spouští kontroly v chatových osadách

15.11.2017 11:52

Chaty a chalupy opět ve velké míře lákají zloděje. V mnoha případech přitom udělají větší škody při samotném vloupáním, než lupem. Policie odstartovala kontroly lokalit!

kontrola chat

Zlodějům, kteří se zaměřují na vykrádání chat a chalup, začala hlavní sezóna. Policie upozorňuje, aby si chataři své objekty dobře zajistili a čas od času je jeli zkontrolovat i během zimní chatařské pauzy.

"Rekreační chaty a chalupy lákají zloděje zejména proto, že bývají obývány pouze sezónně a mnohdy jsou situovány na odlehlých místech.  Majitelé rekreační objekty využívají ve větší intenzitě od jara do podzimu. Navíc se některé objekty se nacházejí na samotách nebo v obcích s nízkým počtem trvale žijících občanů," říká mluvčí policie Dana Ladmanová.

Každý rok počty vloupání do chat a chalup stoupakjí s příchodem podzimu a zimy. "Policisté zejména v zimním období přijímají oznámení od poškozených majitelů o vloupání do různých rekreačních objektů. Nejčastějším způsobem vniknutí do objektu je vypáčení a rozbití skleněné výplně okna nebo ve dveřích, vypáčení dveří nebo rozlomení zámku ve dveřích i odstraněním mříží či okenic. Pachatelé nezpůsobují velké škody odcizením věcí, ale poškozením zařízení," dodává policejní mluvčí.

Nejčastěji se zloději zaměřují na nejrůznější nářadí, elektroniku, sportovní vybavení a podobně. V mnoha případech jde ale například o bezdomovce, kterým postačí jídlo a pití, zejména alkohol.

Policie proto jako každý rok odstartovala sérii kontrol v rizikových lokalitách. "Policisté v  jednotlivých obvodech kontrolují především v podzimních a zimních měsících různé chatové oblasti, ale není možné zkontrolovat veškeré rekreační objekty. Starost o zabezpečení chat a chalup mají především jejich majitelé," uzavírá Dana Ladmanová.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24