Chodské slavnosti připomenou 100 let od vzniku republiky

28.07.2018 7:56

Organizátoři odtajňují program už 64. Chodských slavností. Na pěti scénách se představí více než šest stovek účinkujících.

Nejvíce lidí v chodských krojích můžete vidět při Chodských slavnostech a Vavřinecké pouti, které se konají každoročně v srpnu v Domažlicích

Od pátku 10. srpna do neděle 12. srpna Domažlice ožijí Chodskými slavnostmi a Vavřineckou poutí. Do města zamíří tisíce návštěvníků, kteří si nenechají ujít jednu z největších a nejstarších národopisných slavností u nás.

"V letošním roce si připomínáme 100 let od vzniku samostatného státu, toto jubileum provází v Domažlicích celoroční kulturní program a jeho vrcholem budou říjnové oslavy. Ani letošní ročník Chodských slavností však tento významný mezník našich dějin neopomene – program jsme koncipovali tak, abychom si připomenuli naši státnost a historii a uvědomili si hodnoty, za něž naši předci dlouhá staletí bojovali,"uvádí za pořadatele Kamil Jindřich, ředitel Městského kulturního střediska v Domažlicích.

Program odstartuje v pátek 10. srpna, kdy po slavnostním zahájení vystoupí na náměstí kapely Poitín, Tabasker, Caribe a Navostro. V sobotu nebude na pódiu u brány na náměstí chybět například hodinový živý přenos Českého rozhlasu Plzeň a vyvrcholením tam bude ve 23 hodin Dudácké štandrle Národopisného souboru Postřekov - letos s názvem Teče voda vod Čerchova.

Letní kino zase v neděli nabídne pořad naplněný veselými písničkami a povídáním, který navíc připomene i již zmíněné 100 leté výročí vzniku Československa. K pouti samozřejmě patří i mše svatá na Vavřinečku. Tradičně budou připraveny také  pouťové atrakce, Staročeský jarmark a řada dalších akcí.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24