QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čipování psů bude v Domažlicích povinné. Radnice už chystá vyhlášku

29.11.2016 19:21

Majitelé teď hradí za psy poplatek a od radnice dostanou registrační známku. Ne všichni chlupáči ji ale mají na obojku. Když se ztratí, je problém zjistit, komu patří.

Max (1)

Nová vyhláška by měla začít platit už v příštím roce. Její vydání navrhli strážníci, kteří těžko hledají majitele neoznačených psů.

"Návrh vyhlášky nyní připravují příslušní úředníci. Předpokládáme, že do konce tohoto roku bychom měli mít návrh zpracovaný a budeme jej moci předložit zastupitelům,“ říká místostarosta města Domažlice Zdeněk Novák.

V návrhu vyhlášky bude přesně uvedeno, zda se čipování dotkne všech psů nebo zda například starší psi čipování nebudou muset absolvovat. Mělo by také být přesně stanoveno, jakou částkou radnice majitelům psů na čipování přispěje.

"Označení psa čipem vyjde zhruba na 600 korun. Na provedení výkonu budou mít majitelé psů dostatek času a informovat chceme i místní veterináře, aby byli na případný nápor dostatečně připravení,“ dodává Zdeněk Novák.

U čipovaného psa se v případě ztráty snadno zjistí majitel. Stačí čip přejet speciální čtečkou a kontakty se okamžitě zobrazí. Psi jsou evidování v Národním registru zvířat. Čip se aplikuje pomocí jednorázové sterilní jehly do podkoží, nejčastěji na levou stranu krku a je pro zvíře naprosto neškodný. Samotná aplikace je skoro bezbolestná a lze ji přirovnat k očkování. Pro cestování se psem do zahraničí (EU) platí povinné čipování od roku 2004. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24