Co podniknout o podzimních prázdninách? Tipy na výlety a akce

21.10.2018 16:36

Dětem se blíží podzimní prázdniny, letos vycházejí na pondělí 29. a úterý 30. října. Máte tak s víkendem 4 dny na to vyrazit někam na výlet nebo zábavnou akci. Tady jsou tipy!

CG0A0299

Máme pro vás hned několik tipů na výlety, které můžete absolvovat téměř za každého počasí. A hlavně jsou zábavné a vhodné pro rodiny s dětmi. Navíc na podzimní prázdniny se chystá i celá řada akcí.

Do přírody na Šumavu

Poznejte s vašimi dětmi šumavské slatě
Slatě jsou vyhledávaným cílem turistů na Šumavě. My vám přinášíme tip na výlet k Jezerní a Chalupské slati, které se nacházejí necelých deset kilometrů od sebe. Nezapomeňte navštívit i zdejší informační šumavská centra, kde děti najdou plno zábavy. Vše najdete popsané tipu na výlet zde.

O posledním říjnovém víkendu můžete vyrazit ještě na Špičák. Lanovka bude naposledy v provozu právě 27. - 28. října. S dětmi si pak můžete projít například zdejší Datlíkovu stezku nebo stezku Po stopách zajíce. Datlíkova stezka začíná na vrcholu Špičáku a její trasa vede kolem Černého jezera zpět k nástupní stanici lanové dráhy.

Vydat se můžete k některému ze šumavských jezer. Výlet k jezeru Laka najdete podrobně popsaný včetně fotografií zde.
Nejdostupnější je Černé jezero, které je největší na Šumavě. Cestu zvládnou i úplně malé děti. Cesta vede z parkoviště ze Špičáckého sedla po žluté až na Černé jezero. Dále můžete pokračovat okolo vodopádu Bílá Strž až do Hamrů nebo na Ostrý.

jezero Laka_QAP_cz foto (25)

Pokud chcete vystoupat na některý ze šumavských vrcholů, zkuste výlet na Ostrý z parkoviště nad bavorským Lamem. Celý výlet jsme pro vás popsali zde.

Za daňky na Blatnou

Rozhodně velkým zážitkem pro celou rodinu bude výlet na Blatnou, kde je celoročně otevřený zámecký park. Tady můžete krmit krotké daňky, pasou se tu celá stáda. Výlet jsem pro vás popsali zde.

CG0A0293

 

Za zvířaty k sousedům do Bavorska

Krásnou lesní zoo najdete kousek od hranic, v Lohbergu. Lohberg se nachází v Bavorském lese, vedle městečka Lam. Můžete sem přijet přes hraniční přechod Svatá Kateřina nebo přes Železnou Rudu. Popsaný výlet najdete zde.

ZOO LOHBERG_Bavorsko_Lam (23)

 

Podzimní prázdniny na hradu Kašperk.  Mimo klasické prohlídkové okruhy budou připraveny i speciální prohlídky věnované středověkému písařství a písemnictví. Organizátoři přichystali interaktivní prohlídku s vlastnoručním psaním středověké listiny, která je vhodná pro děti od 6 let. Konat se bude 2x denně, a  to v sobotu 27. a v neděli 28. října. Kapacita je 25 osob, proto hrad doporučuje rezervaci. Více informací na stránkách hradu - www.kasperk.cz.

Kašperk_upraveny

 

V Plzni se můžete projet historickou tramvají nebo trolejbusem nebo vyrazit do zoo

O víkendu 27. - 28. října připravily PMDP v Plzni provoz mimořádných linek. Nabídnou historické jízdy při příležitosti oslav stého výročí založení republiky. Více najdete v článku.

Jasnou volbou je plzeňská zoo. Ta se o víkendu 27. a 28.10. připojí k oslavám výročí republiky, a o slevou na 28 Kč za vstupenku pro každého návštěvníka od 6 let věku. Pozor ale v tyto dny zoologická zahrada opravdu praská ve švech. Pokud vám tedy nevadí velké množství lidí, tak určitě zajděte.

Halloween a dlabání dýní na Tachovsku

Na sobotu 27. října, od 17 hodin Obec Cebiv připravila Halloween. Akci v Cebivi pořádají v místním kulturním domě. Těšit se můžete také na dlabání dýní, diskotéku a oceněny budou nejstrašidelnější masky. Součástí akce bude také lampionový průvod, který vyjde v 17 hodin od kulturního domu.

Na zámku Kozel u Šťáhlav proběhnou v neděli 28. října Zámecké trhy

Zámecké tržiště nabídne pestrý sortiment originálních řemeslných produktů, celou řadu výtečných potravin z Česka i ze zahraničí a bohatý výběr občerstvení. Připraveny budou i komentované prohlídky parku, kterých se zhostí pan Vladislav Vlach, vedoucí údržby parku a zahrad. Prohlídky budou začínat v 10, 14 a 16 hod. od budovy jízdárny (vstupenky k zakoupení v pokladně zámku). 

Plzeň ožije oslavami vzniku republiky, a to po celý víkend 27. - 28. října. Více o akci najdete zde.

A na závěr ještě jeden zajímavý tip na krásně strávený den s rodinou. Výlet do městečka St. Englmar v Bavorsku, kde je nejdelší bobová dráha v Bavorsku, volnočasový zážitkový park a nedaleko i dům vzhůru nohama nebo stezka v korunách. Zážitkový park je otevřen ještě první týden v listopadu. Takže pro vaši rodinu na podzimní prázdniny jedinečná šance užít si nejdelší bobovou dráhu. Info a fotky najdete zde.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24