QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cyklisté přeceňují své schopnosti. Policie denně vyjíždí k nehodám s vážnými úrazy

24.07.2018 20:18

S rostoucím počtem jízdních kol na silnicích přibývá i dopravních nehod s účastí cyklistů. Jen za první dva týdny prázdnin došlo na Klatovsku k 11 kolizím.

IMG_0233

Nejčastější letošní příčinou dopravních nehod cyklistů je jejich neukázněné a nezodpovědné chování, vysoký obsah alkoholu v krvi a nepřizpůsobení rychlosti jízdy.

Policisté na Klatovsku evidují od ledna do poloviny července 32 nehod s účastí cyklistů. "Z tohoto počtu jen za první dva týdny prázdnin došlo k 11 dopravním nehodám. Téměř každý prázdninový den vyjíždějí policisté k ležícímu jízdnímu kolu bez řidiče, který je už ošetřován ve zdravotnickém zařízení. Nejde jenom o odřené končetiny nebo pohmožděniny, ale jedná se o zlomeniny nohou, rukou, pánví nebo vážná poranění hlavy,“ uvádí policejní mluvčí Dana Ladmanová.

"Pokaždé, když budete chtít během jízdy na kole požívat alkohol, si vzpomeňte, jaké problémy vám dělá účinek alkoholu jen při samotné chůzi. Jak únavná a dlouhá bývá cesta z restauračního zařízení až do obydlí. A pokud, i přesto se rozhodnete na jízdní kolo usednout,  si uvědomte, že kromě bolestivého zážitku na vás ještě bude čekat nemalá pokuta, která se podle míry ovlivnění pohybuje v rozmezí od 2 500 do 50 tisíc korun,“ vzkazuje mluvčí cyklistům.

Mnozí cyklisté stále nedovedou správně používat brzdy. "Pro brždění platí stejná pravidla jako u všech motorových vozidel. Brzděte včas, plynule a zlehka. V opačném případě se zablokují kola, bicykl se dostává do smyku a stává se neovladatelným. Používejte přední i zadní brzdy současně. Přibrzděte ještě před zatáčkou, v zatáčce je už mnohdy pozdě,“ dodává Dana Ladmanová.

FOTO: Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24