QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cykloprohlídky v Plzni nabídnou další premiérovou trasu

09.08.2017 10:50

Oblíbené cykloprohlídky v Plzni pokračují i během srpna. Už v tomto týdnu se opět bude do pedálů šlapat ve čtvrtek i v sobotu. Na programu bude také premiérová trasa.

První srpnová cykloprohlídka je na programu ve čtvrtek 10. srpna. Zájemcům opět nabídne kratší trasu, tentokrát po jihozápadním okraji Plzně se zastávkami na Valše v místech, kde se dříve těžilo. Výprava dorazí i do Křimic, kde se účastníci dozví o historii Křimického zámku a parku i zdejšího vyhlášeného zelí.

Sobotní zbrusu nový celodenní okruh Za Fabiánovými vousy představí často opomíjené stromové lišejníky i s tím, k čemu se používaly a používají. "V době kyselých dešťů některé druhy stromových lišejníků z naší přírody téměř vymizely. Teď se do přírody vracejí, a tak je najdeme nejen v hlubokých lesích, ale i v blízkosti vesnic a měst, což dokazuje, jak se naše ovzduší během posledních deseti až dvaceti let výrazně zlepšilo,“ říká cykloprůvodkyně Radka Žáková. Cyklisté se tak také doví, jakým lišejníkem si vyčistit zuby, nebo z čeho se dělaly Fabiánům vousy.

Organizátoři upozorňují, že pro cykloprohlídky nejsou vhodná silniční kola a účastníci by měli volit vhodné oblečení zejména s ohledem na počasí. Chybět by neměla ani svačina a dostatek pití.

Sraz je u Informačního centra u radnice na náměstí Republiky:

Čtvrtek 10. srpna, start v 16.30 – Plzeňský jihozápad (sraz v 16:15)

Sobota 12. srpna, start v 9.00 – Za Fabiánovými vousy - PREMIÉRA (sraz v 8:45)

FOTO: Radka Žáková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24