Další podfuk! Med vydával prodejce za produkt původem z EU - FOTO

16.11.2018 13:14

Státní zemědělská a potravinářská inspekce si znovu posvítila na informace ohledně původu potravin. Tentokrát neprošel med ze včelařství na Domažlicku.

P6110255

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout z nabídky společnosti NATU, s.r.o. nevyhovující med ´Květový pomerančový med´.

Konkrétně šlo o výrobek v balení 250 gramů, s označením data minimální trvanlivosti do prosince příštího roku. Výrobcem je Včelařství Thomayer z Chodova u Trhanova. "Výrobce na obal potraviny uvedl země původu: EU . Laboratorní analýza ale prokázala, že se jedná o potravinu jiného geografického původu, konkrétně pylová analýza prokázala původ medu v regionu Střední Amerika," informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Dalšího porušení právních předpisů se podle SZPI dopustil prodejce tím, že na svém e-shopu nabízel šarži medu s informací: "…jednodruhový květový med z nektaru z květů pomerančovníků ze Španělska s obsahem vitamínů…“. Dále uvedl ohledně původu "Země původu: Česká republika“.

"Uvedení klamavých informací o zemi původu je porušením platných právních předpisů a SZPI zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty. Inspektoři SZPI dále nařídili prodejci, aby závadnou šarži neprodleně stáhnul z tržní sítě a adekvátně upravil informaci na svém e-shopu. SZPI informaci vložila do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS," dodává mluvčí inspekce.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24