QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Den ve vzduchu nabídne best of posledních patnácti let

04.03.2017 15:37

Úspěšná letecká show v Plasích se blíží a organizátoři už odhalili největší taháky. Milovníci akrobacie si přijdou na své. Do Plas míří mimo jiné hvězdy stáje Red Bull!

den ve vzduchu 2014 (65)

Den ve vzduchu s rádiem Kiss Proton vstupuje do jubilejního 15. ročníku. Výročí největší letecké show na západě Čech se rozhodli organizátoři oslavit hodně vyšperkovaným programem.

„Letošní ročník bude mimořádný zejména v tom, že divákům nabídneme naprosto to nejlepší ze všech uplynulých let. I když vzhledem k letecké sezóně našich účinkujících byly některé termíny napjaté, mohu nyní s radostí potvrdit, že se nám podařilo zařadit vše, o co byl za dobu trvání Dne ve vzduchu s rádiem Kiss Proton největší zájem,“ říká manažer projektu Jiří Pěč.

Na své si tak letos přijdou zejména fanoušci letecké akrobacie. Tu si budou moct vychutnat plnými doušky hned v několika vystoupení pod křídly stáje Red Bull. Do areálu letiště v Plasích zamíří Flying Bulls Aerobatics Team v novém složení, ve kterém se představuje teprve zhruba půl roku.

I přes rozjetou sezónu Red Bull Air Race je potvrzená účast našich špičkových sólových akrobatických pilotů Martina Šonky a Petra Kopfsteina. „V akrobatickém létání diváci nejspíš víc na jednom místě už vidět nemohou,“ dodává předseda Aeroklubu Plasy Vladimír Dlouhý s tím, že právě vystoupení v barvách Red Bull byla vždy jedním ze silných taháků a také slavila jeden z největších úspěchů.

Samostatně navíc vystoupí také jeden z pilotů Flying Bulls Aerobatics Team. Mimo vystoupení letky se Jan Rudzinskij  představí také s CASA Bücker 1.131 Jungmann. 

Mimořádné bude letos mimo jiné i vystoupení Armády České republiky. Přelety a akrobacie gripenů je každý rok jedním z vrcholných bodů programu. Letos navíc organizátoři slibují hned několik přeletů i samostatných čísel. A to nejen v podání Jas 39 Gripen, ale i letounů Alca L 159.

Návštěvníci se nicméně mohou těšit i na novinky. Pro milovníky historie bude nejspíš velkou lahůdkou představení letadla Lockheed Electra 10A, které patřilo J. A. Baťovi. Letecké muzeum Točná ho získalo před osmi lety a nechalo nákladně zrenovovat. Mimo jiné je takzvaná „Electra“ byla spojená i se jménem známé pilotky Amélie Earhartové, která s ním záhadně zmizela při přeletu nad Tichým oceánem.

Vůbec poprvé se na Dni ve vzduchu s rádiem Kiss Proton představí legendární Spitfire z letiště v Líních u Plzně. Další podrobnosti budeme postupně zveřejňovat.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24