QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Den veteránů v Rokycanech nabídne přehlídku techniky i svěcení praporů

19.11.2016 20:48

Pro letošní oslavy si zástupci amerických veteránů zvolili neděli 20. listopadu. Na programu je přehlídka historické vojenské techniky, hudba a představí se také kadeti z vojenské akademie.

Veteráni

Hlavní část oslav se uskuteční v Rokycanech. V neděli sem zamíří 25 veteránů z německého Vilsecku, kde je americká vojenská základna. Program začne v 10 hodin mší svatou za padlé a svěcením praporů v kostele Panny Marie Sněžné na Masarykově náměstí. "Každým rokem se této slavnostní události zúčastní vedle představitelů města také zástupci Americké ambasády a  České obce legionářské a představitelé státu,“ sděluje Eva Praumová z rokycanské radnice.

Oslavy na náměstí odstartují v 11.15 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku historické vojenské techniky Military Car Clubu Plzeň, Vojenského muzea a Klubu Vojenského muzea na demarkační linii v Rokycanech. Představí se také kadeti z Vojenské akademie z Vilsecku. V rámci hlavního programu proběhne slavnostní ceremoniál u pamětní desky americké armádě. O hudební doprovod se postará kapela 35. pěšího pluku z Plzně.

K oslavám Dne válečných veteránů se během víkendu připojilo několik měst a obcí v Plzeňském kraji. V sobotu proběhla vzpomínková akce na demarkační linii v Borku u Rokycan. Veteráni pak položili věnec u památníku generála Pattona v Dýšině a zúčastnili se i společenského večera v Mirošově.

FOTO: město Rokycany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24