QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Děti našly nevybuchlý granát! Zasahovat musel pyrotechnik

15.05.2018 10:33

Tragédií mohla skončit hra dětí za domem. Z hlíny se jim podařilo vyhrabat nevybuchlý granát. Nakonec musel na místo dorazit pyrotechnik!

Granát nalezený na Doubravce u OC Centrum

Příběh, ze kterého se zatají dech nejspíš každému rodiči, se odehrál v Meclově na Domažlicku. Děti, které si hrály za jedním z domů, vyhrabaly z hlíny granát. A dokonce nevybuchlý. Naštěstí všechno doma řekly a na místo okamžitě vyrazila policie.

"Policisté Obvodního oddělení Horšovský Týn ihned vyjeli na místo, zajistili místo nálezu a zamezili přístup nepovolaným osobám. Až do příjezdu pyrotechnika střežili místo nálezu munice. Příslušník Pyrotechnické služby Policie České republiky po příjezdu a po prohlídce předmětu sdělil, že se jedná o munici z druhé světové války – americký granát MK2 s rozbuškou. Předmět si převzal a převezl k likvidaci," říká mluvčí policie Dagmar Brožová.

V souvislosti s tímto případem policisté apelují na všechny, aby v obdobných případech byli maximálně obezřetní. Rozhodně by s ničím, co připomíná munici, neměli manipulovat. "Nebezpečí nalezené munice tkví zejména v tom, že není zřejmé, v jakém stavu se nachází iniciační mechanismy. Některé mohou být vlivem času naprosto nefunkční, jiné se stanou časem maximálně citlivými na vnější podněty," vysvětluje policejní mluvčí.

Munici nejrůznějších druhů poměrně často nalézají lidé při procházkách v lesích a na dalších místech, při výkopových pracích a podobně. Výjimkou ovšem nejsou ani případy, kdy nebezpečné granáty a další záležitosti najdou lidé třeba při vyklízení starých domů, půd nebo sklepů. V takovém případě by měli okamžitě volat policii.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24