QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dětská klinika FN Plzeň má novou techniku od Kapky naděje - FOTKY

27.06.2016 13:51

Nadační fond Kapka naděje Venduly Pizingerové a další partneři předali v pondělí fakultní nemocnici oficiálně hned dva speciální přístroje za bezmála osm set tisíc.

foto-qap-cz (19)
foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (27)

Fakultní nemocnice Plzeň převzala oficiálně novou techniku hned od několika partnerů. Na setkání nechyběla ani Vendula Pizingerová, jejíž Nadační fond Kapka naděje přispěl nákupem jednoho ze dvou přístrojů, které nově slouží nejmenším pacientům fakultní nemocnice.

Jedná se o přístroj EEG Inomed - Walter, který umožňuje důkladné sledování malých pacientů s křečovými stavy. "Přístroj umí 24 hodin kontinuálně snímat elektrické potenciály z mozku pacientů, kteří mají závažné křečové stavy. To znamená stavy, které se nedají jednoduše ovlivňovat léky. Je třeba tu léčbu cílit. Tento přístroj nám díky monitorizaci, která je setrvalá, umožňuje nastavovat léčbu a dávky. Jsme schopni v jakémkoliv okamžiku léčby během dne říct, jestli toho pacienta správně léčíme," vysvětluje Lumír Šašek, vedoucí JIP Dětské kliniky.

Závažnými křečovými stavy trpí až okolo pětiny ze všech nejmenších pacientů. "Jsou to především křečové stavy u pacientů s epilepsií. Pak to mohou být druhotné křečové stavy u pacientů, kteří mají různé infekce centrálního nervového systému, meningitidy, záněty mozku, mohou to být pacienti se závažným poraněním mozku, s nádory mozku. U těžce nemocných dětí tito pacienti tvoří tak dvacet procent," dodává Lumír Šašek.

Vzhledem k tomu, že přístroj je nastavitelný, je možné takto sledovat nejen odrostlejší děti, ale dokonce i kojence.

Důkladné vyšetření už jen z kapičky krve umožní přístroj Innovace PFA-200...

Dalším z přístrojů, které partneři pořídili, je speciální technologie k vyšetření funkce tromobocytů při porucháh srážení krve u dětí. "Je to přístroj, který zpracovává malé objemy krve, to je pro malé dětičky optimální a zatím jsme to nemohli dělat. Zpracovává malinké objemy krve, takže se mohou vyšetřovat i kojenci a malé děti," Jitka Šlechtová zástupce přednosty Ústavu klinické biochemie a hematologie.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24