QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dětské oddělení nemocnice v Rokycanech se nezavírá. Fámy se ale šíří

15.08.2017 9:35

Fámy, které se šíří kolem fungování dětského oddělení nemocnice v Rokycanech, neutichají. Vedení nemocnice nicméně důrazně jakékoliv ukončení provozu popírá.

rokycanská nemocnice

Na šířící se fámy ohledně chystaného uzavírání dětského oddělení nemocnice v Rokycanech musí vedení zdravotnického zařízení reagovat stále častěji. Zvěsti o konci fungování se šíří posledních několik týdnů. Souviset to může i s nedávným uzavřením porodnice.

"Červencové uzavření porodnice zřejmě u někoho vzbudilo dojem, že v brzké době se uzavře i dětské oddělení. Jsme kvůli tomu stále častěji dotazováni rodiči našich pacientů,“ říká primářka dětského oddělení Jaroslava Paduchová. "I když to není pravda, oddělení to poškozuje. Může to způsobit odliv pacientů a konec konců i zaměstnanců, pokud budou cítit nejistotu. Pak by oddělení a vůbec rozsah pediatrické péče na Rokycansku byly skutečně ohroženy. Jménem rodičů, samotných dětí i jménem všech svých kolegů proto žádám všechny, aby se aktivně pokusili šíření fámy zastavit,“ vyzývá Jaroslava Paduchová.

Pacientům ve věku do 19 let je v nemocnici stále k dispozici lůžková i ambulantní část oddělení. Hospitalizovat lze až 14 dětí a to včetně rodičů, příjem je nepřetržitý. "V ambulantní části je osm typů pediatrických ambulancí, včetně specializovaných - nefrologické, gastroenterologické, neurologické, kardiologické, novorozenecké či alergologické. A v nemocnici je i nepřetržitá pohotovostní služba pro děti a dorost. V souvislosti s uzavřením porodnice byla od 1. července skutečně omezena jen péče o čerstvé novorozence přímo na porodnici," dodává Jiří kokoška, mluvčí nemocnice.

Fámy přitom mohou mít skutečně fatální následek. Podobně tomu bylo i v případě porodnice. Když se před zhruba šesti lety začalo mluvit o tom, že chce resort zdravotnictví porodnici uzavřít, začaly si rodičky vybírat jiné nemocnice. K omezení přitom ale nakonec nedošlo. Následně ovšem začal klesat počet porodů a odstartoval odliv personálu. "Asi nikdo tady ve městě nechce, aby se situace opakovala,“ věří ředitelka nemocnice Hana Perková a vyzývá rodiče, aby se v případě nemoci či zranění dětí nezdráhali nemocnici navštívit.

Plzeňský kraj, stejně jako vedení nemocnice nechystá a neplánuje jakékoli omezování péče. Rokycanská nemocnice má naopak snahu péči rozšiřovat. Do konce roku chce otevřít první lůžka následné péče, o jejichž provozování už několik let usiluje.

FOTO: Rokycanská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24