QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Divadlo Alfa zahájilo sezónu premiérou inscenace Honza. Honza? Honza!

08.10.2018 19:37

Na úvod sezóny připravilo Divadlo Alfa premiéru inscenace z vlastní dílny. Na motivy klasických českých pohádek uvádí příběh o Honzovi, jehož autorem je Petr Borovský.

Divadlo Alfa_Honza Honza Honza_
Divadlo Alfa_Honza Honza Honza_Divadlo Alfa_Honza Honza HonzaDivadlo_ Alfa_Honza Honza Honza

Inscenace Honza. Honza? Honza! měla českou premiéru v pondělí 8. října v 9 a v 10:30 hodin. Slavnostní večerní premiéra se bude konat v pátek 12. října v 18 hodin.

Autorem inscenace je herec a režisér Petr Borovský, který čerpá z variant tří známých pohádek o Honzovi. Scénář se odehrává v obci Janovice a důležitou úlohu v něm sehraje místní sbor dobrovolných hasičů. Představení pro děti od čtyř let nabídne kromě známých pohádek také různé typy loutek, marionety, maňásky nebo manekýny. 

„Inscenování známých pohádek má svá úskalí. Na jednu stranu je výhoda, že publikum látku dobře zná. Na druhou stranu musí tvůrci najít způsob, jak do takového titulu vnést nové zábavné a neokoukané prvky,“ řekl ředitel Divadla Alfa Jakub Hora.

Petr Borovský vybral tři známé pohádky – o Honzovi, který se utká se strašidly a díky tomu zbohatne, o silném Honzovi, který se vsadí se sedlákem o facku a do třetice nemohl chybět Honza Král, který přemůže draka. Všechny tři pohádky sehraje s pomocí loutkového divadla Sbor dobrovolných hasičů obce Janovice. „Je to tak trochu hold této důležité skupině lidí, která kromě záchrany životů a majetku hraje ve svých obcích často nezastupitelnou společenskou roli. Jsou to oni, kdo pořádá bály, dětské dny – a v případě Divadla Alfa také hrají pohádky,“ upozornil Jakub Hora.

Divadlo Alfa v letošním roce nezahálelo ani v době prázdnin. Od 18. července do 27. srpna podnikla Alfa své dosud největší zahraniční turné, jehož cílem se stalo Japonsku. Celkem loutkáři odehráli v Japonsku 35 představení, uskutečnili dva velké workshopy loutkářství a navštívili 4 festivaly. „Nejprestižnější byla pro Alfu účast na největším japonském loutkářském festivalu v Iidě. Tento festival trvá 11 dní a odehraje se zde kolem 600 představení. Většinu účinkujících tvoří japonské soubory, zahraniční soubory jsou sem pečlivě vybírány, vlastně jich tu je jen pár," uvedl ředitel divadla Jakub Hora. „Tři mušketýři zde slavili fenomenální úspěch."

„V uplynulé sezóně jsme byli v Japonsku dvakrát, přičemž letní turné bylo velkolepé," řekl Jakub Hora. „Začali jsme jednat o dalším turné v roce 2020. Stejně tak by v roce 2020 mohli na Skupovu Plzeň zavítat japonští loutkáři."

Kromě premiéry inscenace Honza. Honza? Honza! se diváci mohou těšit na prosincovou novinku Kde domov můj?, dále na premiéru horovové pohádky Koralína a na závěr sezóny na detektivní příběh Cirkus zlodějů.

Vstupenky je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka nebo přímo v pokladně Divadla Alfa. Otevírací doba pokladny pondělí až pátek od 8 do 15:30 hod a 1 hodinu před každým představením.

FOTO: Divadlo Alfa

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24