Divadlo v Plzni bude vychovávat vlastní muzikálové hvězdy!

17.05.2017 14:21

Divadlo J. K. Tyla premiérově otevírá Muzikálové studio pro děti. V příprave už je konkurz, kde budou mít šanci malí zpěváci už od 6 let. Studio začne fungovat od září.

Divadlo J. K. Tyla spustí od nového školního roku Muzikálové studio DJKT určené pro děti ve věku od 6 do 15 let. Kromě Baletní školy a Dětského sboru tak nabídne další aktivitu pro nejmladší členy své "divadelní rodiny“.

Talentové zkoušky, na které je možné se hlásit do 11. června prostřednictvím emailu muzikalove.studio@djkt.eu, se v Novém divadle konají 14. a 15. června od 15 hodin.

Šanci na úspěch má v konkurzu zhruba 20 dětí, které budou rozděleny do 2 tříd. Výuka bude probíhat každou středu v odpoledních hodinách, první lekce je naplánována na 13. září 2017 a poslední na 27. června 2018, první ročník pak vyvrcholí závěrečným vystoupením. Podmínkou je, aby se děti individuálně věnovaly zpěvu, ať už v hudební škole nebo soukromě.

"Hodinu vždy věnujeme pohybové průpravě a hodinu dramatické výchově. Součástí výuky bude ansámblový zpěv, ale na individuální přístup nebude prostor, proto je potřeba, aby děti navštěvovaly sólový zpěv,“ říká vedoucí studia Aleš Kohout. Tento člen plzeňského muzikálu, mimo jiné představitel Morice v Probuzení jara nebo Korneta v inscenaci Kdyby 1000 klarinetů, má s pedagogickou činností bohaté zkušenosti. V současné době vyučuje na JAMU, ale nadané mládeži se začal věnovat už během studia gymnázia v rodném Havlíčkově Brodě.

"Dělal jsem asistenta ředitelce Uměleckého centra dětí a mládeže, kde jsem vedl také ‚dramaťák‘, se kterým jsem uvedl 8 autorských muzikálů. Když pak paní ředitelka nemohla bohužel ze zdravotních důvodů centrum vést, slíbil jsem jí, že budu pokračovat. Založil jsem Havlíčkobrodský muzikálový soubor a dnes mám radost z toho, že řada lidí ze souboru se dostala na uměleckou školu nebo už se divadlem dokonce živí,“ říká a dodává, že muzikál považuje za velmi náročný obor. "Je třeba dobře zpívat, tančit, hrát, ale i mluvit, tomu všemu se budeme v našem Muzikálovém studiu věnovat.“

Kromě Aleše Kohouta budou v Muzikálovém studiu vyučovat další umělci ze souboru, jako druhý hlavní pedagog Lukáš Ondruš, spolupráci přislíbila i Kateřina Falcová. "Výuka bude tematicky probíhat ve třech cyklech, první věnujeme jevištní mluvě. Chtěl bych, aby se v kurzech děti seznámily s co největším počtem našich umělců. Jednou se určitě potkají na jevišti, z kurzistů totiž budou prioritně vybíráni představitelé dětských rolí v chystaných inscenacích,“ prozradil vedoucí studia.

Talentové zkoušky se konají 14. a 15. června 2017 v budově Nového divadla vždy od 15 do 17 hodin. Zájemci si připraví dvě lidové písně odlišného charakteru a capella a přinesou si taneční oblečení a obuv.

FOTO: ilustrační - DJKT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24