Divoká jízda Dublinem Howie a Rookie Lee se dočkala české premiéry

15.05.2016 11:22

V sobotu 14. května měla v plzeňském divadle českou premiéru cenami ověnčená krutě komická hra Marka O’Rowea Howie a Rookie Lee. Co o hře prozradil dramaturg Vladimír Čepek?

10
456110

Hra Howie a Rookie Lee byla poprvé uvedena v sobotu 14. května na Malé scéně Nového divadla. Jan Holík a Ondřej Rychlý provádí diváky podsvětím Dublinu ve sledu bizarních událostí kolem bojových exotických rybiček a matrací plných svrabu. 

Své zkušenosti s autorem zúročil v inscenaci režisér Marek Němec. Ten byl za režii jiné autorovy hry Terminus nominován na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku. Těšit se můžete na černý irský humor, drsný jazyk, ale i na silný příběh o křehkosti přátelství.

Hra měla premiéru v roce 1999, my ji uvádíme v české premiéře, čím si vysvětlujete takovou prodlevu?

Myslím, že O´Rowe byl dlouho v Čechách „neobjeven“. Až po úspěchu Termina, kterého uvedlo jako scénické čtení Divadlo Letí a pak jako oceňovanou inscenaci Divadlo v Celetné, se povědomí o O´Rowovi rozšířilo a začaly se překládat i jeho další hry. Hru Howie a Rookie Lee uvedeme v české premiéře, ovšem na Slovensku se už jednou hrála; nastudovalo ji v roce 2007 Divadlo Kontra ze Spišské Nové Vsi.

Jaké paralely se současnou irskou dramatikou v jeho díle spatřujete? A v čem a jestli vůbec se dá srovnat třeba s McDonaghem? (v DJKT uvedli jeho hry Poručík z Inishmoru a Kráska z Leenane, ze současných Irských dramatiků uvedli Porcii Coughlanovou Mariny Carr)

O´Rowe je výsostně irský autor. Děj jeho hry se odehrává v Irsku, opírá se o irské zvyklosti a reálie. To, v čem je podobný jiným irským autorům, je určitě humor. Drsný, černý humor, jehož porozumění je blízké jak Irům, tak Čechům. A jisté paralely lze spatřovat i ve struktuře příběhu. S McDonaghem má společný i poněkud drsnější jazyk, proto je inscenace Howie a Rookie Lee určena divákům až od 15 let.

Co vás na O’Roweovi baví a co na něm bude bavit diváky?

Baví mě příběh, který hra vypráví. Komický, drsný i smutný zároveň. Když jsem ho četl, moc mě to zajímalo, příběh jsem přímo hltal. A baví mě i způsob jeho podání, protože s Honzou Holíkem a Ondrou Rychlým se pracuje výborně. Tak doufám, že bude bavit i diváky.

foto: DJKT - Michal Tomeš

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24