Do Dvorany slávy vstoupila herečka, ředitelka muzea a triatlonista

19.09.2017 19:07

Pomyslná síň slávy osobností spjatých s Plzeňským krajem se dnes otevřela herečce Blance Bohdanové, ředitelce muzea v Mariánské Týnici Ireně Bukačové a tratlonistovi Janu Řehulovi.

Dvorana_slavy_2017---Bukacova_Bohdanova_Rehula

Trojici osobností uvedl dnes v Měšťanské besedě do  Dvorany slávy hejtman Josef Bernard. Ocenění převzali i pamětní listy a charakteristický kámen – achát. Všichni se narodili v našem regionu nebo mají vazbu na Plzeňský kraj a svojí pracovitostí, profesionalitou a morálními vlastnostmi překračují jeho hranice.

 "Rozhodl jsem se pokračovat v tradici oceňování osobnosti, které dokáží uskutečnit svůj životní sen a zároveň jsou příkladem pro ostatní. Tyto osobnosti nás ostatní inspirují a vždy posunují o kousek dál. Jsou vzory nejen pro mladé, ale pro nás pro všechny,“ uvedl hejtman, který byl sám v roce 2015 uveden do Dvorany slávy.

Blanka Bohdanová odešla z rodné Plzně v 17 letech studovat herectví do Brna. Později hrála v Pardubicích, řadě pražských divadel včetně Národního, kde byla v angažmá 44 let.  Natočila i řadu televizní inscenací a filmů.  Kromě dvou Cen Thálie získala ocenění i za práci v dabingu a rozhlase. Věnuje se i výtvarnému umění, svá díla vystavuje nejen u nás, ale i po celém světě.

Historička, publicistka, překladatelka a ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici Irena Bukačová je autorkou 20 publikací a 51 biografií. Její práce jsou zaměřeny zejména na severní Plzeňsko. Spolupracuje i na návrzích výstav ve Francii a Německu a působila také jako soudní znalec pro umělecké obory. Je také členkou památkové rady Národního památkového ústavu Plzeň.

Jan Řehula vybojoval od roku 1986 celou řadu medailí v plavání, duatlonu i triatlonu. K jeho největším úspěchům patří bronz z olympiády v Sydney v roce 2000. Sedm let působil u jihokorejské triatlonové reprezentace, trénoval také triatlonisty v Austrálii. Řehula vystudoval učitelství na Západočeské univerzitě v Plzni. Teď je trenérem české triatlonové reprezentace a hlavním koučem Triatlonové akademie Plzeň.

FOTO: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24