Do HC Plzeň přichází nový ředitel. „Jde nám o fanoušky,“ říká Emil Kristek

03.05.2017 17:07

Před několika měsíci oslovil Emila Kristka majitel plzeňského hokejového klubu Martin Straka. Teď tento věčný optimista, schopný manažer a obchodník nastupuje do vedení klubu. Jaké má plány?

emil kristek

Emil Kristek není v Plzni žádným nováčkem. Ač je z Českých Budějovic, bere Plzeň jako svůj druhý domov. Působil už jednou v Plzni na hokeji, pracoval pro Viktorku Plzeň, dlouhou dobu svého života strávil u Klokanů v Praze. „Plzeň je pro celou naší rodinu druhým domovem, máme tady hodně moc přátel,“ usmívá se Emil Kristek. Od 1. května oficiálně nastoupil jako ředitel hokejového klubu.

Už jste v klubu před časem působil. To bylo ale v úplně jiné situaci. Přišel jste v roce 2009 do klubu, který na tom nebyl, alespoň, co se týče financí úplně růžově. Bylo to v době, kdy se dokonce mluvilo o konci hokeje v Plzni.

Všichni to tehdy vzali za správný konec, všichni jsme měli zájem, aby šel hokej v Plzni dál. A to se povedlo. Bylo to v době, kdy tady ani nebyl indián. Teď přicházím v době, kdy je hokejový klub, řekl bych, ve standardní kondici. Ale určitě je pořád, co zlepšovat.

A jak se vůbec tehdy do hokejového klubu v Plzni dostal indián?

Toho přivedl na svět bývalý vynikající hokejista Milan Tichý (pozn. red. tehdy sportovní ředitel klubu). Ten přišel s tímto nápadem, protože hrál v Chicagu. Akorát pořád jsme nemohli najít žádnou souvislost s Plzní a Martinovi se do toho moc nechtělo. A tenkrát to byla velká náhoda. V kanceláři ležela historická kniha Plzně a tam jsem našel fotky z osvobození Plzně. A ten voják, měl na rukávu logo indiána. A tak jsme si řekli, hele to má tedy velkou souvislost a zavedli ho.

Asi se ujal hodně rychle?

Já jsem tehdy měl zkušenost z Bohemky s prací s klokanem, tak jsem věděl, co se bude dít. A opravdu do dvou měsíců Plzeň ovládla indiánománie.

Co vás přesvědčilo znovu přijít. Působil jste doposud v BPA, nebyl jste spokojený?

Ne to vůbec, ne. Já v BPA stále působím, s tou prací jsem hodně spokojený a neodcházím od nich. Já u nich mám takový home office, mám spoustu partnerů i dlouhodobých, o které se budu dál starat. Ale před Vánoci mi zavolal Martin Straka a řekl mi, že by byl rád, kdybych se vrátil. Že on se chce věnovat sám jen té sportovní stránce a že musí řešit ekonomické a provozní záležitosti. Přiznám se, že jsem to dlouho zvažoval, jestli se vrátit nebo ne. Hlavně proto, že jsem v BPA opravdu spokojený. Nakonec jsem se se šéfovou BPA dohodl, že mohu působit tady v Plzni.

Vaše kariéra je tak trochu jako pohádka. Začínal jste prý v Budějovicích, byl jste ve Viktorce, když se povedlo dostat z 2. ligy nahoru, v Bohemce v době slávy, při vzkříšení plzeňského hokeje…

No je to tak trochu pohádka. Dělal jsem kustoda v Dynamo Budějovice myslím od roku 92 do 2000. Tu práci jsem měl hrozně rád. Nemohl jsem dospat rána, abych byl v kabině a pro hráče připravoval věci. Navíc jsem nově příchozím hráčům zařizoval bydlení, školky pro děti, aktivity pro manželky. A pak jsem se dostal do Prahy. Tehdy mi Jirka Novák řekl, jestli nechci jít do Bohemky. Já jsem se smál, já jsem nevytáhl paty z Budějovic a jít do Prahy? No ale pak jsem tam přijel a dostal desky se smlouvou.

Co budete mít v klubu na starosti, od kdy oficiálně nastupujete?

Od 1. května jsem oficiálně nastoupil do funkce ředitele, jsme zodpovědný za ekonomický, obchodní, marketingový a provozní úsek. Veškeré věci sportovního charakteru si řídí Martin Straka a Tomáš Vlasák.

Určitě vašim velkým úkolem bude přivést do klubu i více peněz?

Tak samozřejmě, musím zajistit hlavně ekonomiku, abychom udělali hodně peněz a přivedli třeba i nějakého kvalitního hráče. Na tom tedy už Martin pracuje. Tomáš Vlasák už si ze mě dělá legraci, jestli už ho můžou koupit. A já stále říkám, ještě počkejte. Ani nechci vědět, o koho jde. Protože oni by si mysleli, že já to povím.

Finance jsou tedy jasné, ale co dál plánujete?

Mým úkolem a úkolem mého týmu je přivést co nejvíce partnerů a také více lidí do ochozů. Chceme zvýšit návštěvnost, myslet hodně na fanoušky. Aby se lidem u nás líbilo. Začíná to od klobásy a piva, které si koupí před stadionem, přes čisté toalety, až po skvělou atmosféru. Máme hodně nápadů a hodně plánů. Nemyslím, že budeme vymýšlet nějaké obr produkce při zápasech, to se fanoušci bát nemusí. Víme, že si umí udělat skvělou atmosféru sami. Ale máme v plánu jim dát něco víc. Chceme, aby lidé měli svůj klub rádi, rádi k nám chodili a byli spokojení. Konkrétní věci se fanoušci včas dozvědí.

Fanoušci se na vás mohou obracet s nějakými podněty?

Vybral jsem si do svého týmu bývalého hokejistu Honzíka Heřmana, který skončil kvůli zranění. Ten má určitě blízko k fans, chtěl bych ho využít i pro tu komunikaci s fanoušky. Je jim věkově blíž, mluví jejich hokejovým jazykem.

Co čeká klub v nejbližší době?

Klub jede pořád, i když sezóna skončila. Teď je nejaktuálnější start prodeje permanentek, ten začíná 11. května. No a samozřejmě co se týče obchodu, marketingu, provozu, už naplno běží přípravy na září, na začátek sezóny.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24