QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Do Plas dorazí Spitfire z roku 1945! Unikát mezi historickými letadly

17.04.2017 12:18

Den ve vzduchu v Plasích chystá jednu velkou lahůdku pro milovníky historie. Divákům se představí originální letadlo z roku 1945. Plně funkční Spitfire se předvede v celé své kráse!

spitfire

Den ve vzduchu s rádiem Kiss Proton letos slaví 15 let a organizátoři si tak připravili opravdu jednu velkou "bombu" za druhou. Divákům se představí legendární letka The Flying Bulls Aerobatc Team, český elitní pilot Martin Šonka a chybět nebude ani letecká bitva.

Dalším z vrcholů airshow, která je na programu 29. a 30. dubna, bude vystoupení legendárního letounu Spitfire Mk.XVI. Do Plas dorazí z letiště v Líních z leteckého spolu Classic Trainers. Organizátorům se podařilo vyzpovídat Stephena Steada. Angličana, který v roce 2011 letadlo koupil a od té doby se ho snaží zrekonstruovat.

Jak byste popsal stroje Spitfire?

Spitfire je ikona mezi letadly Royal Air Force ve 2. Světové válce. Představen byl světu poprvé v roce 1938 a celkem bylo vyrobeno více než 20 tisíc kusů. Spitfire je známý kvůli svému vzhledu a také díky své roli v Bitvě o Británii, kde se stal symbolem R.A.F.

Jaká je historie tohoto stroje?

Můj Spitfire Mk.XVI´s byl postaven v roce 1945 a během své historie vystřídal velké množství míst. Zúčastnil se celé řady leteckých dnů a zahrál si také například ve filmu Bitva o Británii (The Battle of Britain). S přestávkami, kdy byl vystaven v muzeích a také několikrát rekonstruován, se tento stroj také dostával do vzduchu, naposledy však v roce 2009. O dva roky později jsem ho koupil s jasným plánem – dostat ho v plné síle a kráse opět do vzduchu.

Jaké je to pro pilota řídit takovéto letadlo?

Létání s ním je sen a každá vteřina ve vzduchu s tímto strojem je požitkem. Ve Spitfiru zkrátka máte opravdovou radost z létání. Je to největší a nejúžasnější válečný pták (warbirds).

Na co se mohou návštěvníci Dne ve vzduchu s rádiem Kiss Proton těšit?

Těšit se mohou na opravdovou legendu. Fanoušci, kteří přijdou se tak stanou součástí velkého příběhu tohoto stroje z roku 1945. Koukal jsem, že program Dne ve vzduchu je opravdu nabitý. Jsem rád, že Spitfire, který je ze sbírek leteckého spolku Classic Trainers z letiště Plzeň-Líně, je jeho součástí.

Vizitka - Spitfire Mk.XVI

Počet míst: 1
Délka: 11 m
Rozpětí křídel: 9,5 m
Výška: 3 m
Plocha křídla: 22,48 m2
Hmotnost: 3379 kg
Maximální rychlost: 656 km/h
Doletová vzdálenost: 650 km

Foto: Michal Krechowski

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24