QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Dobřany si připomenou slavného rodáka – maďarského revolucionáře Ormaiho

09.03.2018 20:37

Vzpomínková akce na náměstí proběhne v sobotu 10. března. Dojde na odhalení pamětní desky na Ormaiho rodném domě, hudbu i ochutnávky guláše.

Náměstí v Dobřanech před rekonstrukcí

Plukovník revoluční armády Norbert Ormai patří v Maďarsku k slavným osobnostem spojeným s revolucí v roce 1848. U příležitosti 170. let od této události bude na  jeho rodném domě  číslo 112 odhalena pamětní deska.

Dobřanští se o slavném rodákovi dozvěděli náhodou. "Dozvěděli jsme se to, když se v informačním středisku objevil pán s knihou o Ormaim a shodou okolností tam narazil na zaměstnankyni, která umí maďarsky,“ vysvětluje starosta Dobřan Martin Sobotka.

Program na dobřanském náměstí začne ve 13 hodin. Po odhalení pamětní desky za přítomnosti zástupců maďarského velvyslanectví, mohou zájemci ochutnat pravý maďarský guláš, který se tu bude vařit ve velkých kotlích.  K poslechu bude hrát vojenský orchestr. V kostele svatého Víta bude ve 13.30 zahájena výstava Norbert Ormai a maďarská revoluce a boj za svobodu 1848 – 49. Vzpomínková akce vyvrcholí v kostele  v 17 hodin klavírním recitálem Štěpána Kose z díla Ference Liszta.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24