QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dobřany zažijí o víkendu dramatickou bitvu o radnici

04.05.2016 18:44

Sobota 7. května bude patřit v Dobřanech oslavám osvobození. Chystá se fiktivní ukázka boje o radnici v režii zdejšího klubu vojenské historie. Na náměstí dorazí konvoj historických vozidel.

Ani letos nepřijdou Dobřany o tradiční akce spojené s oslavami výročí osvobození. Na náměstí T. G. Masaryka vyroste v sobotu 7. května v 9.30 dobové vojenské ležení. Ve stejném čase vypukne i boj o radnici. Čeká nás zhruba hodinová komentovaná fiktivní ukázka, ve které se přislušníci SS utkají s americkými osvoboditeli. Role starosty se ujme současný starosta města Martin Sobotka. "Tento týden je pro mě ve znamení shánění dobového civilu," říká s nadsázkou starosta.

Oslavy osvobození ve městě tradičně připravuje Klub vojenské historie Posádkového velitelstvi v Dobřanech. Jeho členové letos návštěvníkům akce představí život v dobovém táboře německé armády včetně historické techniky zapůjčené z Muzea na demarkační linii Rokycany, od soukromých sběratelů a členů klubu. "Dobový tábor si na náměstí můžeme prohlédnout do 15 hodin. Součástí programu oslav bude i příjezd konvoje americké vojenské techniky, který na náměstí dorazí zhruba v 10 hodin a 40 minut," doplňuje ředitelka Městského kulturního střediska v Dobřanech Jaroslava Umnerová. 

Vstup na všechny akce na náměstí v rámci dobřanských oslav osvobození je zdarma. 

FOTO: Pavel Šístek, město Dobřany

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24