Dobrovolníci pomohou zachovat orchideje v Českém lese

18.08.2018 12:45

Skupina dobrovolníků z celé Evropy se vydá ručně sekat louky do Českého lesa. Stráví tak tři týdny zcela mimo civilizaci.

dobrovolníci

Dobrovolníci ze Španělska, Portugalska, Francie, Turecka, Bulharska i z naší republiky budou od zítřka do 8. září sekat louky v Chráněné krajinné oblasti Český les. V rámci mezinárodního projektu Back to nature – Zpátky do přírody tak pomohou zachovat místní chráněné orchideje. Budou ručně sekat a hrabat trávu tam, kam kvůli chráněným květinám nemůže nastoupit technika.

Tábořiště je od civilizace vzdálené několik kilometrů. "Jak název projektu napovídá, účastníci projektu si vyzkouší život bez moderních
vymožeností, jako je elektřina, teplá sprcha nebo signál pro mobilní telefony. Bydlet budou v tradičních indiánských týpí, veškerá vegetariánská strava bude připravována na táborovém ohni a k osobní hygieně poslouží nedaleký potok s průzračně čistou vodou,“
sděluje za organizátory akce Marek Šurkala.

Do České republiky každoročně přijíždí přibližně 300 dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně 500 českých dobrovolníků.

FOTO: Back to nature, ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24