Domažlice ožijí oslavami osovobození. Otevře se vojenský kemp

28.04.2016 13:01

Jako jedny z prvních si v regionu začnou připomínat konec druhé světové války v podobě slavností osvobození v Domažlicích. Tam se už v závěru týdne otevře bohatý historický vojenský kemp.

DSC05366

V příštím týdnu ožijí oslavami konce druhé světové války snad všechna větší města v Plzeňském kraji. Už v těchto dnech na mnoha místech probáhají nejrůznější pietní akty. V neděli 1. května ale oficiálně oslavy osvobození odstartují v Domažlicích.

"Osvobození americkou armádou si v Domažlicích začneme připomínat již v neděli 1. května, kdy se v zahradě pod Chodským hradem uskuteční U. S. Camp 1945 2. pěší divize 3. americké armády. Aktéři campu veřejnosti ukážou, jak vypadal běžný život amerických vojáků v tehdejších podmínkách za druhé světové války. Otevřeno bude od 8 do 20 hodin až do 3. května. Akci pořádá Muzeum Chodska," říká Kristýna Bublová z domažlické radnice.

V táboře bude fungovat i polní kuchyně, ošetřovna a chybět nebude ani vojenská policie. To vše v historických uniformách. K mání budou dokonce tradiční potraviny ze 40. let v historickém "hávu", chybět nebude samozřejmě ani klasická Coca Cola.

Ve středu 4. května potom v Domažlicích vystoupí Patrick Dewane se svojí show The Accidental Hero. Jde o vnuka Matta Konopa, muže s předky z Domažlic, který jako americký voják mluvící česky v květnu 1945 Domažlice osvobozoval. Právě Mattu Konopovi byla v loňském roce v Domažlicích odhalena pamětní deska.

Podrobný program oslav v Domažlicích najdete zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24