Dopad povodní 2002: Protipovodňová opatření v Plzni vyšla na řadu milionů

20.08.2017 15:21

Přesně před patnácti lety se v Plzni začaly postupně sčítat škody po ničivých povodních. Škody přesáhly půl miliardy. Následná opatření v dalších letech vyšla hodně draho.

přeštice 3. června (11)

Povodně v srpnu roku 2002 napáchaly v Plzni škody za víc jak půl miliardy. Konečný účet dělal 562 milionů (podrobnosti se dočtete zde). I v dalších letech se ovšem nepřímo povodně podepsaly na dalších výdajích. Do protipovodňových opatření se investovala obří suma.

"Díky stomilionové dotaci získané z iniciativy samosprávy města Plzně a státního podniku Povodí Vltavy, byl společně vybudován suchý poldr. Jde vlastně o druhé suché koryto řeky Berounky v prostoru podél stávajícího koryta pod železničním a silničními mosty na dolním konci území Roudné. Úprava koryta začíná u pivovarských studní. Poldr umožňuje odvést v případě povodně vodu z vnitřní plzeňské kotliny, zejména z území Roudné. Podle propočtů Povodňového modelu se kapacita odtoku s využitím poldru zdvojnásobila, a v případě velké vody se díky němu sníží úroveň hladiny přibližně o 45 cm. Toto snížení by v případě nové povodně centru města výrazně pomohlo,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Petr Náhlík.

Dalším opatřením bylo odstranění valu u pivovarských studní ihned po povodni, dále například úpravy mostu v Koterově a Lobzích, opravy kanalizačních sítí. Protipovodňovou roli hraje i čištění koryt řek a úpravy břehů. Město rovněž nechalo vybudovat moderní systém vyrozumění a varování obyvatel ve všech lokalitách ohrožených velkou vodou.

Důležitý je i Povodňový model Plzeň, který byl pořízen nákladem několika milionů společně městem Plzeň a Povodím Vltavy, závodem Berounka v Plzni. Na modelu jsou průběžně zaznamenávány změny terénu ve městě a dostupné hydrologické údaje. Model tak dává spolehlivou odpověď, kam až může v současné době případná velká voda dosáhnout. Stejně tak lze díky němu předem prověřit, jak který zásah v terénu může průběh povodně ovlivnit.

Každoročně je také z městského rozpočtu uvolňována finanční částka na vybavení dobrovolných hasičů účinnou moderní technikou. V posledních pěti letech včetně letošního roku to představuje přibližně 32 milionů korun. Ve městě působí 16 jednotek dobrovolných hasičů, čítají v současné době přibližně 270 členů, což je zhruba o 40 více než v roce 2002.  "Tehdy nás bylo méně, měli jsme zastaralou techniku, nebyli jsme vůbec vybaveni na čerpání kalné vody, všechna zařízení jsme měli uzpůsobená jen na hašení čistou vodou, a to nám dělalo problémy. Dnes jsme špičkově vybaveni, máme nová auta, kalová čerpadla, ochranné pomůcky na dobré úrovni,“ uvedl šéf dobrovolných hasičů v Plzni Vlastimil Malina.  

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24