QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Dopravní podniky se budou starat i o parkování v Plzni

24.05.2016 9:01

Plzeňské městské dopravní podniky by od příštího roku měly mít na starost také záležitosti ohledně parkování ve městě. Krom toho by se měly starat i o veřejné osvětlení.

Otevření nového depa PMDP_QAP_foto (10)

V Plzni se chystá velké sloučení významných městských firem. Vedení města chce spojit Plzeňské městské dopravní podniky s Parking Plzeň. Celá "akce" má podle města hned několik důvodů. Jedním z nich je i budoucí výstavba přestupních terminálů v rámci velkých dopravních staveb a zároveň budování parkovacích domů.

Spojení těchto městských firem je podle vedení města logickým krokem například i kvůli záměru využívat v budoucnu Plzeňskou kartu ve větší míře pro placení parkování. Dalším důvodem pak jsou chystané dopravní stavby, v jejichž rámci vyrostou na některých místech i další parkovací domy.

"Při vývoji dopravy a Plzeňské karty se ukazuje, že by bylo racionálnější sloučit Parking Plzeň s dopravními podniky. Je pro to několik důvodů. Snaha využít Plzeňské karty nejen v dopravě, ale i v parkovacích systémech. Druhým důvodem je, že v rámci  přípravy Strategie ITI a přípravy projektů, které by město podávalo, je nutné vyřešit i správu areálů, které vzniknou na základě projektů ITI. Vzniknou tři přestupní terminály, jeden v Šumavské ulici, druhý v Kaplířově ulici mezi univerzitou a úřadem práce a třetí bude na konci tramvajové tratě na Borských polích. U všech těchto areálů bude kromě parkování veřejné dopravy řešeno i parkování individuální dopravy. Došli jsme k názoru, že racionální je, aby správu všech těchto objektů dělal jeden subjekt," vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík.

Město by si tak na svých "bedrech" v podobě správy veřejného statku nechalo samotnou objednávku dopravy a služeb, koncepci dopravy a kontrolní mechanismy. Naopak dopravní podniky by se staly jediným kompletním partnerem, který by měl na starost nejen správu a provozování hromadné dopravy, ale také parkování a provozování jednotlivých terminálů.

Novinka by měla začít fungovat od roku 2017. Dopravní podniky by měly mít na starost i veřejné osvětlení...

Momentálně je schválený záměr sloučení PMDP a Parking Plzeň. Krom parkování by ovšem pod dopravní podniky mělo přejít také veřejné osvětlení. "Je to z toho důvodu, že je na to technicky vybaven. Pokud má plošiny, kterými udržuje trakční sloupy pro trolejové a tramvajové vedení, tak je racionální, aby spravoval i veřejné osvtlení. Do zastupitelstva půjde informativní zpráva o všech těchto záměrech s tím, že rozhodnutí zastupitelstva se odehraje v druhé polovině letošního roku," dodává náměstek primátora.

Ke sloučení by mělo dojít tak, aby vše fungovalo v novém systému už od roku 2017.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24