QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Druhá vlna prodeje bytů na Sylvánu už se připravuje

12.08.2017 9:28

V příštím roce odstartuje první vlna prodeje městských bytů na Sylvánu v Plzni. Vedení města už teď ale chystá i druhou vlnu. Celkem půjde o skoro 140 bytů a nebytových prostor.

panelák

Druhá vlna odprodeje bytů na Sylvánu by měla odstartovat v roce 2019. Konkrétně se jedná o celkem 137 bytových a nebytových jednotek v blocích G, J a I na adresách Sedlecká 7 a 9, Brněnská 61 a 63, Vrbovecká 6, 8 a 10, Bzenecká 14. Prodej schválila rada města, kývnout ještě musí zastupitelstvo.

Druhá etapa naváže na první etapu, která má být zahájena v roce 2018 a v níž má být prodáno 174 bytů. kromě druhé etapy se plánuje i třetí, která se týká dalších víc jak 170 bytových jednotek. Dohromady jde o bezmála pět stovek bytů.

"Byty na Sylvánu byly postaveny v letech 2002 až 2005 v rámci programu Podpora výstavby bytů s využitím dotace Ministerstva pro místní rozvoj České republiky. Podle původních podmínek dotačního programu mělo město s prodejem čekat 20 let, ale rozhodnutím ministra pro místní rozvoj ze dne 31. října 2013 a nařízením vlády ze dne 3. července 2013 bylo umožněno zkrácení této doby na 10 let. Teprve v roce 2016 byly novelizovány příslušné zákony, a tím bylo definitivně potvrzeno, že může město zahájit odprodej těchto bytových jednotek v celém území obytné zóny Sylván," vysvětluje Marie Fialová z magistrátu města.

"O Zásadách prodeje a o záměru prodat konkrétní byty v první etapě rozhodli zastupitelé 20. dubna 2017. Termín prodeje závisí na uplynutí lhůty 10 let od kolaudace stavby, to znamená, že se začnou jako první prodávat domy, které byly zkolaudovány nejdříve,“ uvedla radní pro oblast nakládání s majetkem Helena Matoušová.  

Prodejní ceny metru čtverečního bytu budou různé. Vyjdou z ceny domu, od níž se odečte dotace, připočte úrok z úvěru, který si město na výstavbu vzalo, a odečte takzvaný bonus, který vychází z poměrné části uhrazeného nájemného. "Bude to naprosto transparentní, aby každý věděl, jak se k výpočtu jeho ceny došlo," říká radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf.

V případě, že by lidé o byty zájem neměli, zůstanou jim nájemní smlouvy.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24