QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

EET ve zdravotnictví a elektronické recepty? Co říká Jaroslava Kunová?

17.10.2017 9:52

"Je to naprostý nesmysl," říká o EET ve zdravotnictví dlouholetá šéfka plzeňské fakultní nemocnice a kandidátka číslo 1 pro Plzeňský kraj za stranu Realisté Jaroslava Kunová. A co si myslí o elektronických receptech?

kunová_1
kunová_1kunova realistékunová

Jaroslava Kunová je v Plzni hodně známou osobností, vedla totiž několik let Fakultní nemocnici Plzeň. Na zdravotnictví je za léta praxe doslova odborníkem.

Jaký máte názor na EET ve zdravotnictví?

Domnívám se, že je to naprostý nesmysl a systém nevhodný pro ambulantní lékaře. Naprostá většina lékařů nemá prakticky žádné přímo hrazené příjmy. To, že několikrát za rok dají potvrzení pro důchodce, že mohou řídit auto, nestojí za to evidovat se v systému EET. Toto opatření mělo jakýsi význam v případě poplatků, které byly však, jak je známo, zrušeny.

Jaký máte názor na systém elektronických receptů?

V nemocnicích jsou elektronické recepty již používány a slouží k lepšímu přehledu pro managementy nemocnic. Pro pacienty je významné to, že řada nemocnic používá tzv. kontrandikační program, čímž mohou zabránit nežádoucím účinkům léků. Ale je možno toto využít jen pro ty léky, které byly použity nebo napsané recepty v příslušném zařízení. Dále to již propojeno není. Pokud nejsou propojeny informace pacientů o všech lécích všech lékařů, které pacient navštívil je to nepoužitelné.

Všechny informace jsou soustředěny ve zdravotní pojišťovně příslušného pacienta. Bylo by žádoucí, aby pojišťovny v rámci konkurenčního boje spíše nabízeli tuto službu pro své klienty namísto nesmyslných příspěvků na brýle a podobně. Také je nepochopitelné proč tímto systémem pojišťovny nejdou v rámci úspor v systému. Tím by se ušetřilo mnoho finančních prostředků, poškození klientů a podobně. Tímto způsobem by mohly sledovat i nadbytečná duplicitní vyšetření pacientů. Takže raději bude stát obtěžovat lékaře, kterých stále ubývá systémem, který svůj hlavní účel nebude plnit.

kunova realisté


Ing. Jaroslava Kunová (1949)
zakladatelka Realistů, výkonná ředitelka Asociace nemocnic ČR
Absolventka VŠSE v Plzni, obor technická kybernetika. Po krátkém působení v oboru výpočetní technika pracovala v oblasti investiční výstavby bytů a občanské vybavenosti pro Plzeňský kraj. Od roku 1991 začala působit v oblasti zdravotnictví. Nejprve jako ředitelka malé nemocnice a od roku 1996 jako ekonomická náměstkyně a statutární zástupce ředitele Fakultní nemocnice Plzeň. Od roku 1998 pak jako ředitelka této nemocnice. Spolu s kolegy se jí podařilo v celkem krátkém časovém období zadluženou fakultní nemocnici stabilizovat. Fakultní nemocnice Plzeň pak každoročně zaujímala přední místo v hodnocení nemocnic. Byla dlouhodobou předsedkyní Asociace nemocnic České republiky a po odchodu do důchodu v roce 2014 v této funkci nadále působí jako výkonná ředitelka. S manželem žije nedaleko Plzně.

Proč je Jaroslava Kunová Realistou?

Nejsem spokojena se současnou situací v politice. Chtěla bych prosazovat spolu s Realisty takový systém, který odmítá cestu unifikace. Nechci, aby byla aktivita lidí brzděna. Odmítám dozor státu nad vším lidským konáním, kontrolu na každém kroku, bující úřednický aparát, který si práci vytváří, jen aby obhájil svou existenci. To vše stojí peníze daňového poplatníka. Katastrofální důsledky přebujelých regulací a uplatňování evropských normativů vidíme všude, i ve zdravotnictví, kterému se věnuji. Neschopnost namodelovat důsledky zavádění některých regulací je zjevná například v oblasti vzdělávání zdravotníků. Je třeba se realisticky podívat na stav společnosti a bez obav z poklesu politických preferencí pracovat na zlepšení současného stavu. To je realistický přístup.

 

Zadavatel: Realisté, zpracovatel: QAP Production s.r.o.
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24