QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Experiment na výjezdu z Plzně nevyšel. Řidiče nepřibrzdilo ani posunutí značek

17.03.2017 14:13

Výjezd z Plzně na Radobyčice od Tyršova mostu si řidiči velmi často pletou se závodní dráhou. Šoféry nezastavilo ani posunutí značek oznamujících začátek a konec města.

foto_qap_cz (8)
foto_qap_cz (8)foto_qap_cz (1)foto_qap_cz (3)foto_qap_cz (2)foto_qap_cz (5)foto_qap_cz (7)foto_qap_cz (4)foto_qap_cz (6)

Řidiči v Plzni mají problémy s dodržováním rychlosti na řadě míst ve městě. Většinou se jedná o hlavní tahy s více jízdními pruhy, ovšem velké problémy jsou i na výpadovkách z města. Jedním z rizikových úseků je také výjezd z Doudlevec na Radobyčice od Tyršova mostu.

Silnice, která vede podél doudleveckého hřbitova, je o to rizikovější, že prochází zástavbou, pohybuje se po ní i hodně chodců a navíc jsou u hřbitova umístěné také zastávky MHD. Řidiči si ale s dodržováním rychlosti právě v této oblasti hlavu moc nedělají. "Úsek od Tyršova mostu směrem na Radobyčice i v opačném směru patří mezi místa, kde dochází velmi často k překračování povolené rychlosti," říká mluvčí městské policie Jana Pužmanová. Vyplývá to ze zkušeností strážníků, kteří se v posledních letech soustředili na měření rychlosti.

Město se před několika lety snažilo situaci stabilizovat a vymyslelo poměrně jednoduchý způsob. Značky, které oznamují začátek a konec obce, nechalo posunout až ke hřbitovu. "Svislé dopravní značky označující začátek a konec obce ´Plzeň´ na silnici III/18032 Zborovská byly v roce 2005 posunuty z důvodu snížení rychlosti vozidel v úseku od křižovatky s ulicí Za Rybárnou až za hřbitov. Podél komunikace nejsou chodníky a v tomto úseku se pohybuje více chodců," říká Milan Sterly, šéf Správy veřejného statku města Plzně.

Jenomže ani to řidiče nedonutilo sundat nohu z plynu. Podobné způsoby, jak přimět řidiče zpomalit, se tak neplánují. "Na základě dosavadní zkušenosti je možné konstatovat, že toto dopravní opatření není tak účinné, jak by se mohlo předpokládat, a proto další návrhy na snižování rychlosti vozidel pomocí posunu dopravních značek dále za obec nepřipravujeme," dodává Milan Sterly.

Hlavní tahy v Plzni, ale i silnice mezi Losinou a Chválenicemi. Tam si řidiči těžkou hlavu s rychlostí nedělají...

Podle statistik Policie ČR dělá řidičům v Plzni největší problém dodržování rychlosti na tazích s více jízdními pruhy. "Nejčastěji dochází k překračování rychlostních limitů na hlavních tazích městem jako je Karlovarská, Lidická, Rokycanská, Plaská, ale například také na výjezdu ze Slovan v ulici U Seřadiště. Dalším úsekem, kde se policisté často setkávají s nedodržováním předepsané rychlosti, je hlavní tah I/20 mezi Losinou a Chválenicemi," říká mluvčí policie Hana Štefflová.

V souvislosti s "krocením" pirátů silnic město už v roce 2015 vsadilo na úsekové měření, které se premiérově v Plzni spustilo na Plaské. Vloni město vytipovalo do budoucna další úseky. Mimo jiné část ulice Na Dlouhých nebo část Karlovarské.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24