QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fakultní nemocnice má nové oddělení za skoro 20 milionů - FOTKY

29.08.2016 13:57

V areálu fakultní nemocnice v Plzni na Borech začne od září fungovat zbrusu nové oddělení. Postará se o pacienty s velmi vážnými onemocněními. Nemocnice nabrala i nový personál.

IMG_1224
IMG_1224IMG_1226IMG_1227IMG_1229IMG_1230IMG_1231IMG_1232IMG_1233IMG_1236IMG_1238IMG_1237IMG_1239IMG_1240IMG_1241

Fakultní nemocnice Plzeň oficiálně otevřela zbrusu nové oddělení v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech. Jedná se o oddělení Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP), které zatím chybělo. Je součástí oddělení ARO a poskytne péči pacientům s vážnými onemocněními.

"DIOP bude poskytovat dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči pacientům s poruchou vědomí či pacientům se závažným onemocněním, které nevyžaduje plicní ventilaci, ale je zapotřebí dlouhodobá ošetřovací péče o cesty dýchací. Dá se říci, že toto pracoviště je určitým přechodem mezi poskytovanou péčí na akutním lužku a lůžkem LDN nebo regabilitačních ústavů, ale také domácího prostředí," popisuje veducí lékař ARO Lubomír Fictum. "Tento typ lůžek ošetřovatelské péče dlouhodobě v naší nemocnici chyběl, bude velkým přínosem v péči o naše pacienty."

Oddělení má kapacitu deseti lůžek a nachází se v budově číslo 54 v těsné blízkosti dalších příbuzných pracovišť jako je právě LDN nebo sociální lůžka a neurorehabilitační oddělení.

O pacienty bude pečovat profesionální personál, který prošel speciálním školením. Na oddělení bude sloužit jeden lékař, vysokoškolsky vzdělaná staniční sestra, dalších šest sester, fyzioterapeut a šest sanitářů. Většinu z nich nemocnice přijala speciálně pro toto oddělení.

Stavba skončila v srpnu, oddělení přijme první pacienty už v září...

Úprava stávajících prostor vyšla na skoro 16 milionů, vybavení pak na bezmála 3 a půl milionu. Celkové náklady se tak blíží 20 milionům. Oddělení začne první pacienty nabírat už od začátku září.

"V lednu byly zahájeny stavební úpravy v přízemním traktu pavilonu číslo 54 a v prvních dnech měsíce září budou přijímáni první pacienti. Při realizaci úprav prostor došlo ke zmenám, díky kterým došlo k úsporám. Původní smluvní cena byla 19,6 milionu," dodává ředitel nemocnice Václav Šimánek.

V rámci Plzeňského kraje disponuje obdobnými lůžky dlouhodobé intenzivné péče také Privamed v Plzni a nemocnice v Klatovech.

FOTO: QAP.CZ
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24