Fakultní nemocnice v Plzni shání dárce krevních destiček! Pomůžete?

23.10.2018 7:59

Hematologicko - onkologické oddělení FN Plzeň aktuálně shání nové dárce krevních destiček. Slouží k léčbě pacientů s nádorovým onemocněním krvetvorby.

Lochotin letec

Speciální oddělení fakultní nemocnice sídlí v lochotínském areálu FN Plzeň. Momentálně shání všechny, kteří by pomohli s léčením pacientů s velmi vážnými onemocněními krvetvorby.

Koncentráty krevních destiček jsou nezbytnou součástí  ochranné  léčby u pacientů, kterým destičky z různých důvodů přechodně chybějí. Nejčastěji jde o nemocné s různými typy leukémií, těžkými útlumy krvetvorby nebo o pacienty, kteří podstupují protinádorovou chemoterapii či transplantaci kostní dřeně. Chemoterapie, která se používá k ničení leukemických a jiných nádorových buněk, dočasně tlumí tvorbu normálních krvinek. Klesne-li za takové situace množství krevních destiček pod kritickou mez, nemocní jsou ohroženi vážným až smrtelným krvácením.

Zájemci mohou kontaktovat pracovníky Separačního centra na telefonním čísle 377 103 825 nebo na emailu vodickovap@fnplzen.cz. "Domluvíme s vámi termín na vstupní pohovor, při kterém si vysvětlíme podmínky a způsob darování, provede se vstupní laboratorní vyšetření. Noví dárci se zařazují v pondělí až čtvrtek od 11:00 do 13:00," informuje Fakultní nemocnice Plzeň.

Bližší informace o Separačním centru a o darování krevních destiček jsou dostupné na internetových stránkách centra zde. Co by měl zájemce o darování vědět naleznete v odkazu zde.

Požadavky na dárce:

  • dobrý zdravotní stav
  • věk nad 18 let
  • hmotnost nad 60 kg
  • dobrá tolerance tzv. náběru ze žíly
  • ochota stát se pravidelným dárcem

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24