QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Fenomén Lídy Baarové na prknech plzeňského divadla! DJKT chystá muzikál

09.05.2016 18:09

Hodně očekávanou novinkou podzimu bude muzikál o Lídě Baarové. Chystá ho šéf a režisér muzikálového souboru Roman Meluzín. "Pochopit ji je téměř nemožné, ale stojí to za to," říká režisér.

Otevření Nového divadla_QAP_foto (9)

Jméno herečky Lídy Baarové se v posledních měsících skloňovalo snad ve všech možných polohách. Pro některé se stala jednoznačně vlastizrádkyní, někteří ji omlouvají. Faktem je, že téma láká jak filmaře, tak dokumentaristy a nově také divadelníky. Plzeňské divadlo dokonce chystá muzikál o známé české herečce.

Premiéru by měl mít nový muzikál o Lídě Baarové už na podzim letošního roku. Za projektem stojí režisér a šéf muzikálového souboru Roman Meluzín, který o uplynulém víkendu "vypustil" mezi diváky svou novinku "Bonnie a Clyde". Teď se chystá na další velký příběh.

"Chceme tento muzikál pojmout jako revuální kabaret s vážným koncem. Příběh Lídy Baarové je především osou pro téma, kvůli kterému to děláme. Od začátku jsem chtěl vytvořit divadlo, které bude o odpovědnosti umělce za jeho život i morálku, o širším společenském kontextu, morálce naší společnosti, i o tom, jak lidé ve snaze zbavit se vlastních vin hází vinu na druhé… To je to, co mě na příběhu Lídy Baarové zaujalo nejvíc," říká ke zvolenému námětu Roman Meluzín.

Najít k tomuto tématu vhodné spoluautory ale nebylo vůbec jednoduché. "Dlouho jsem hledal někoho, kdo by našel pochopení pro to, co chci ukázat. A nenacházel jsem mnoho pochopení, všichni chtěli jen vyprávět příběh s obrázky, jako je to v novém filmu o Lídě Baarové. Myslím, že to všechno už známe a že to není tak důležité. Pak jsem oslovil Karla Steigerwalda. Ten mi nejprve řekl, že toho na toto období napsal už hodně a v podstatě odmítl. Pak se ale ozval znovu, sešli jsme se a moje vize ho zaujala. Když jsme poté uvažovali o tom, kdo složí hudbu, došli jsme k Aleši Březinovi. Ten v posledních letech napsal dvě famózní politické opery – o Miladě Horákové a o knězi Toufarovi. Poprosili jsme ho o schůzku a jeho to nadchlo," vypráví známý muzikálový režisér. Autorskou skupinu pak uzavírá český herec, básník a textař Jiří Ornest.

Kdo bude v Plzni hrát Lídu Baarovou? Je rozhodnuto, volba je ale tajná...

Nový muzikál by měl podle autorů zábavný, nicméně měl by v divákovi zanechat zážitek a předestřít myšlenky, které jen tak nezmizí a člověk se nad nimi bude chtít zamýšlet dál. V muzikálu se například objeví i postava Jana Wericha, který povede s Baarovou několik dialogů, podle samotného režiséra, hodně krutých. "Jde o to, že odsoudit člověka je velmi jednoduché. Pochopit ho je těžké, ale to jediné má v životě smysl. Odsoudit Baarovou je snadné. Pochopit ji je téměř nemožné, ale stojí to za to. Chceme tedy formou kabaretního divadla ukázat tragický osud, velkou bolest, která ale k životu patří," uzavírá Roman Meluzín.

Už v předstihu je navíc rozhodnuto i o hlavní roli. Kdo se ale ujme nelehkého úkolu českou herečku ztvárnit, to zatím tvůrci prozradit nechtějí.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24