Film Zahradnictví: Dezertér představili v Plzni Hřebejk s Macháčkem - FOTKY

27.09.2017 9:51

Režisér Jan Hřebejk a představitel hlavní role Jiří Macháček přijeli do Plzně představit v předpremiéře druhý díl trilogie Zahradnictví. Dezertér je nejdramatičtější z celé série.

foto-qap-cz (27)
foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (32)

Režisér Jan Hřebejk pouští do kin druhý film z trilogie Zahradnictví, která pojednává o pohnutých osudech jedné rodiny v několika bouřlivých etapách uplynulého století. Jako první šel do kin Rodinný přítel, nyní ho následuje Dezertér v hlavní roli s Jiřím Macháčkem.

Trilogie je opět společným dílem dvojice Hřebejk - Jarchovský a časově předchází legendárnímu filmu Pelíšky. "Je to dlouhý příběh, který je velkou částí života těch postav. Každý ten film se odehrává v jiném období. Je to pokus udělat rodinnou ságu, šestihodinový příběh, ze kterého se vynořují příběhy jedné rodiny, postavy stárnou a tím je to pro mě zajímavé. Stejně jako v životě jsou tam okamžiky, které jsou nesmírně dramatické, smutné, ale jsou tam i okamžiky froteskní a komické. Snažili jsme se, aby to bylo komplexní, protože to je vlastní naší tvorbě s Petrem Jarchovským," říká režisér Jan Hřebejk.

Se dvěma postavami z kultovních Pelíšků se ve filmech také diváci setkají, a sice s Vilmou a Jindřichem. Vilmu si zahrála Aňa Geislerová. Ta se objeví i ve druhém pokračování trilogie. Ústřední postavou je tentokrát ale majitel kandeřnického salonu Otto Bock alias Jiří Macháček. Ten se snaží po druhé světové válce obnovit lesk salonu. Do všeho ale zasáhnou události roku 1948. Dezertér je tak nejdramatičtějším snímkem série. "V Dezertérovi je to nejvíc nahoru a dolů v průběhu období, kdy se to odehrává. Jsou tam místa velmi euforická, groteskní, ale i ten pád, který přijde, je o to větší. Je to asi i nejrychlejší z těch filmů. těsně po dokončení se tvůrcům o filmu mluví špatně, ale i když jsem ho viděl už několikrát, tak mě pořád dokáže strhnout. Doufám, že se to podaří i u diváků," dodává režisér.

Roli Otto Bocka si velmi pochvaluje i samotný představitel Jiří Macháček. Rozhodně mu nabídla možnost uplatnit celou řadu hereckých poloh. "Je tam pro mě určitě spostu zajímavých scén, kdy jsem si říkal, že ta postava prochází takovými životními zlomy, jako by to bylo několik různých postav a okamžiky toho životního příběhu jsou velmi odlišné. Příběh je hodně nahoru a dolů, hrát takovou pestrou postavu je pro herce štěstí a výzva," komentuje Jiří Macháček.

Do kin jde film Zahradnictví: Dezertér oficiálně ve čtvrtek 28. září. V multikině CineStar můžete vybírat ze čtyř představení denně.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24