QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Firma vyvážela škodlivý odpad na stavbu elektrárny. Zaplatí 10 milionů

26.05.2016 7:57

Někdejší Železárny Hrádek, dnes Reality Hrádek, musí zaplatit pokutu 10 milionů za vyvážení strusky a suti na stavbu fotovoltaické elektrárny. Pokutu potvrdil soud.

IMG_1126

Tučnou pokutu pro spoleřnost Reality Hrádek, a.s. potvrdil Městský soud v Praze, kam se společnost odovlala. Pokutu přitom firmě uložila Česká inspekce životního prostředí už v roce 2012.

Firma na pozemcích v katastru obce Nová Huť na Rokycansku, v místech, kde se tehdy stavěla a nyní už stojí fotovoltaická elektrárna, provedla terénní úpravy velkým množstvím odpadu ze stavebních sutí a ze zpracování strusky.

"Jednalo se o více než 46 tisíc tun odpadu, který v některých ukazatelích překračoval zákonné limity škodlivin,“ popsala případ Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Už dřív přitom ČIŽP firmě uložila pokutu 1 a půl milionu za nelegální předání odpadu ze zpracování strusky dalším 25 společnostem a neuvedení, o jaký materiál ve skutečnosti jde (více zde). "Přes deset tisíc tun této odpadní strusky, v níž byly překročeny zákonné limity pro chrom, kadmium, vanad a nikl, pak stavební firmy použily k opravám silnic, lesních cest, zásypům kanalizace a jako příměs do betonových podlah,“  uvedla Horčicová. Firma ani u této pokuty neuspěla se soudní žalobou a soud ji vloni zamítl.

Porušování odpadového zákona patří už několik let k nejčastějším prohřeškům, které ČIŽP pokutuje. "Z celkových 2941 pokut, které jsme loni uložili, bylo právě 1060 za odpady. Případy, kdy někdo naveze velké množství odpadů na pozemky, které k tomu nejsou určené, považujeme za velmi nebezpečné. Vážně to ohrožuje přírodu a kvalitu podzemních i povrchových vod,“ komentoval Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24