QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

FN Plzeň má unikátní přístroj pro gynekologické operace

18.10.2018 13:51

Gynekologická klinika fakultní nemocnice v Plzni má unikátní přístroj. Sloužit bude pro pacientky s onklogickými onemocněními. Vyšel na dva a půl milionu.

GPK

Akreditované onkogynekologické centrum při Gynekologicko-porodnické klinice LF UK  a FN Plzeň patří mezi 17 center v České republice a v počtu léčených pacientek zaujímá dlouhodobě 5. místo.

Každým rokem zdejší odborníci ošetří téměř 250 žen s nově zjištěným nádorovým onemocněním ženských orgánů, nepočítaje nádory prsu, a systematicky pečují  o již dříve diagnostikované pacientky. Plzeňský kraj již dlouhodobě patří mezi regiony s největším výskytem ženských nádorů.

"Jedním z hlavních léčebných přístupů našich pacientek je bezesporu operační léčba. Úspěšně tak dokážeme řešit časná stádia nádoru dělohy, děložního hrdla a zevních rodidel. U nádorů vaječníku, které patří mezi nejzávažnější malignity, však často v průběhu operace narážíme na limity. Toto onemocnění je u 75-80% žen zjištěno až v pokročilém stádiu, kdy může postihovat povrch prakticky všech orgánů v dutině břišní. Takový nález je  velice obtížně řešitelný, někdy pouze za cenu odstranění velké části střev, jater, sleziny apod. Operační řešení má však největší smysl tehdy, pokud odstraníme veškerý, okem patrný, nádor,“ vysvětluje vedoucí lékař kliniky Jiří Presl.

Onkogynekologické centrum  může v současnosti  pacientkám nabídnout zcela nové moderní diagnosticko - léčebné postupy. Mezi nejzásadnější patří nákup přístroje PlasmaJet za  2,5 mil. korun. "Jedná se o chirurgický systém využívající neutrální argonovou plasmu. Je navržen jako instrument umožňující řez, koagulaci (zástavu krvácení) a odstranění měkkých tkání vaporizací, tj. odpařením. Unikátní vlastností je tzv. minimální tepelné poškození okolních tkání. Tento systém je možné využít jak při otevřených operacích (laparotomiích), tak při laparoskopických (minimálně invazivních) výkonech,“ popisuje Jiří Presl.

V rámci onkogynekologie se  otevírá cesta do dříve zavřených dveří. Při náročných operacích pro pokročilé nádory vaječníku může tento  přístroj velice efektivně řešit drobný nádorový rozsev na povrchu výstelky dutiny břišní (peritoneu), na povrchu střev, žaludku i jater, a tak snížit procento nutných resekcí (odstranění) postižených orgánů. Kromě onkogynekologie najde PlasmaJet® využití např. i při řešení rozsáhlé endometriózy. Některé její typy patří ve spektru benigních, tedy nezhoubných gynekologických nálezů, mezi nejzávažnější. Pacientkám může způsobovat bolesti, srůsty a nebo přispívat k neplodnosti. I zde můžeme touto technologií efektivně PlasmaJet®  pomoci.

"Jsme velmi rádi, že se daří pomocí Integrovaného regionálního operačního programu zavádět do naší nemocnice nové moderní technologie.  V prvním čtvrtletí roku 2017 podala Fakultní nemocnice Plzeň projektovou žádost v rámci 5. Výzvy IROP  a následně byl projekt s názvem ´Obnova a modernizace přístrojového vybavení onkogynekologického centra FN Plzeň´ doporučen k financování. Celkový rozpočet  činí 59 415 699 Kč  a právě přístroj PlasmaJet  je jeho součástí. V současné době jsou realizována výběrová řízení a probíhají dodávky vysoutěžené zdravotnické techniky, první smlouvy s dodavateli byly podepsány v březnu 2018,“ říká ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Onkogynekologické centrum je otevřené novým pacientkám. Nabízí konzultace nálezů, diagnostiku a následné řešení moderními technologiemi. Veškeré kontakty na příslušné specialisty je možné nalézt na webu http://gpk.fnplzen.cz/.

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24