FN Plzeň se tenčí zásoby krve! Stojí za tím pyl a sezóna alergií

16.05.2018 11:46

Fakultní nemocnice vyzývá dráce, kteří mohou, aby dorazili a darovali krev. Aktuálně se nečekaně hodně ztenčily zásoby skupin A+, A-, 0- a B-. Čím to je?

PICT6077

Fakultní nemocnice v Plzni se každoročně potýká s nedostatkem krve zejména během letních prázdnin, kdy je čas dovolených a prázdnin. Často dochází k poklesu zásob také během chřipkových epidemií. Letos se k tomu přidalo ještě jarní období.

Nemocnice proto shání všechny dárce. "Z důvodu postupného vyčerpání zásob transfuzních přípravků žádá Transfuzní oddělení FN Plzeň všechny dárce, aby přišli darovat krev. Nejvíce je nedostatek krevních skupin A+, A-, 0- a B-. Zásoby ostatních skupin jsou zatím plně dostačující," informovala Fakultní nemocnice Plzeň.

Současné období přitom v minulosti nebylo z hlediska snižování zásob nijak extrémní. Letos je tomu ale jinak. "Důvodem poklesu jsou nižší počty dárců, než je v tomto období obvyklé. Přičítáme to momentální výrazné pylové sezóně, během které jsou dárci s alergií dočasně z odběrů vyřazeni," upozrňuje FN Plzeň.

Více informací o dárcovství a aktuální stav krevního skladu naleznou zájemci na stránkách to.fnplzen.cz.

FOTO: ilustrační - FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24