FN Plzeň začala používat revoluční technologii pro vyšetření prostaty

23.01.2017 10:24

Méně bolestivé a zároveň mnohem lépe cílené vyšetřené prostaty začala v těchto dnech používat fakultní nemocnice v Plzni. Podle vedení jde o skutečnou revoluci v diagnostice rakoviny.

fúze 1

Dlouho očekávaný přístroj začali v těchto dnech používat odborníci Urologické kliniky FN Plzeň. Přístroj je díky svému unikátnímu softwaru schopen takzvané fúze, tedy spojení, obrazu již provedeného vyšetření magnetickou rezonancí prostaty a aktuálně probíhajícího ultrazvukového vyšetření prostaty. Přístroj tak dokáže provést cílenou biopsii ložisek prostaty podezřelých na magnetické rezonanci z nádoru.

"Ano, troufám si říci, že tento přístroj je určitou revolucí v diagnostice rakoviny prostaty, představuje velký pokrok. Karcinom prostaty je u nás nejčastějším onkologickým onemocněním a pokud se nádor objeví včas, naděje pacienta na úplné vyléčení je velmi dobrá. Patříme mezi první tři pracoviště v ČR, která moderní technologii v diagnostice rakoviny prostaty v současnosti zavádí. Pořizovací náklady byly ve výši 1,5 milionu korun,“ říká ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Dosud nedílnou součástí přesného diagnostického postupu při vyšetření prostaty byla takzvaná necílená punkční biopsie prostaty, která byla prováděna na základě zvýšené hodnoty prostatického specifického antigenu či při abnormálním nálezu pohmatového vyšetření prostaty přes konečník. Při výkonu se zasune do konečníku tenká ultrazvuková sonda, která zobrazuje prostatu a umožňuje přesně zamířit místo odběru. Automatickou punkční jehlou se odebere přes konečník z obou stran prostaty vějířovitě několik vzorků.

"Díky vedení nemocnice a finanční podpoře sponzorů se podařilo zakoupit přístroj se systémem BiopSee2. Pacientovi je nejprve provedena MRI prostaty, při které radiolog prostatu vyšetří a následně na jednotlivých snímcích označí ložiska podezřelá z nádoru. Tyto snímky jsou nahrány do ultrazvukového přístroje, vyšetřující urolog vidí označená ložiska na aktuálním zobrazení v ultrazvuku a při biopsii prostaty odebírá vzorky tkáně přednostně z těchto podezřelých ložisek. Nejzásadnějším přínosem této metody je přesnější záchyt nádoru prostaty, dále se snižuje počet potřebných vpichů do prostaty a tím je i snížená bolestivost celého zákroku,“ popisuje přednosta urologické kliniky Milan Hora.

Výkon se provádí v rámci jednodenní chirurgie za hospitalizace, postupně by se měl stát rutinním i v ambulantním provozu a díky premedikaci je pacienty velice dobře  tolerován. Jelikož se jedná o cílené vyšetření, je počet bioptických vzorků zhruba poloviční, než při klasické biopsii. Neopomenutelnou výhodou fúzování obrazů je možnost převodu záznamů MRI, které byly vyhotoveny v jiném nemocničním zařízení než ve FN Plzeň.

Dle posledních studií tato nová technologie cílené biopsie prostaty zvyšuje pravděpodobnost časného nálezu a to zejména agresivnějších typů nádorů prostaty, což zlepšuje diagnostiku a tím i možnosti následné léčby.  

FOTO: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24