FOTOGALERIE: Bobrů v Plzeňském kraji za poslední roky enormně přibylo

03.11.2018 15:21

Bobři se v rámci regionu vyskytují v podstatě na celém území. V poslední době zvířata stojí za řadou událostí. Jak je možné, že se zvíře v našem kraji tak rozšířilo?

Když se u nás na západě Čech řekne "bobr evropský“, tak většině lidí se okamžitě vybaví největší škůdce, milionové škody na majetku i přírodě, obrovský problém a zvíře, které by se mělo v zájmu lidstva a zachování planety opět systematicky vyhubit.

V poslední době je bobr v regionu spjatý hned s několika událostmi. Na Domažlicku se zvíře postaralo o vyplavení sklepů u několika rodinných domů, poddolovalo a podmáčelo železniční trať do sousedního Německa, na jižním Plzeňsku pak poničilo silnici, na Klatovsku zaplavilo část letiště a v údolních nivách poškodilo několik hektarů monokulturního smrkového lesa.

Nechyběly ani případy, kdy měl bobr napadnout muže se psy v rekreační oblasti u Plzně a nahlodal i několik stromů vedle frekventované cyklostezky v Plzni.

Zvířecí záchranáři ale vidí bobra z úplně jiné stránky. Nedávno proběhla záchrana mladého bobra evropského z přepadu zabahněného rybníka u Chocenického Újezda na Plzni jihu (viz fotogalerie). Ačkoliv se to podařilo, zvíře nejspíš nepřežije. "Malé mládě pravděpodobně v rámci přirozené přírodní selekce nepřežije letošní zimu," říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Podle záchranářů bobr do volné přírody zkrátka patří. "Bobr evropský byl odjakživa přirozeným vodohospodářem a tvůrcem krajiny ještě v dobách, kdy člověk o nějakém rybnikaření, přehradách a regulaci vodních toků neměl ani tušení. Kromě toho byl bobr také zajímavým a zdravým zpestřením lidského jídelníčku, navíc ve velice praktické kožešině. Takže není divu, že postupem času z naší české přírody úplně zmizel a několik let jsme o něm tady nevěděli," vysvětluje Karel Makoň.

Na naše území se bobr začal vracet až v posledních patnácti letech. "Předpokládá se, že to bylo hlavně z důsledku jeho ochrany a programu návratu bobra zpět do přírody u našich německých sousedů. Jak se postupně populace v Německu zahušťovala, začal se bobr šířit i na naše území. Dnes je v Plzeňském kraji bobr naprosto všude, a proto také můžeme leckde najít zejména jeho pobytové stopy. Spolu s bobrem se do naší přírody začal vracet i původní ráz krajiny, původní dřeviny, živočišné druhy a tak dále," dodává Karel Makoň. "S trochou nadsázky se dá říct, že za pět minut dvanáct začal bobr evropský na našem území zadržovat vodu v krajině, revitalizovat lidmi zničené a meliorované toky a budovat dnes tolik oblíbené a zmiňované mokřady, rybníčky a rybníky."

FOTO: Taťána Typltová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24