QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči i policie v Plzni dostanou peníze na novou techniku

23.01.2017 7:58

Vedení města Plzně schválilo finanční injekci pro hasiče i policii. Celkem poputují na konta složek přes tři miliony. Hasiči pořídí mimo jiné vyprošťovací vůz nebo speciální stříkačky.

Stanice střed HZSPK v Plzni.

Příspěvek schválila rada města, hasiči dostanou od města 2,8 milionu, krajské ředitelství policie pak půl milionu korun. Finanční injekci musí ještě schválit zastupitelstvo.

"Co se týká hasičů, je vzhledem ke specifickým rizikům na území Plzně důležité, aby se při řešení mimořádných událostí dostavila na místo zásahu jednotka s patřičným vybavením a co nejrychleji. V případě policie jsme rádi, že jim můžeme poskytnout prostředky na nová auta, techniku či nadstandardní vybavení,“ vysvětlil primátor Martin Zrzavecký.

Hasičský záchranný sbor používá techniku pořízenou v letech 2005 a 2006. Tu je nutné obměnit. Plzeň tak schváleným finančním darem přispěje na nákup cisternových automobilových stříkaček se speciálním technickým vybavením a vyprošťovacího vozidla. Pro vozidlo požární stanice Plzeň-střed plánují hasiči instalovat hasicí a řezací zařízení Cobra, které se osvědčuje zejména při hašení požárů v uzavřených prostorech.

"Poskytnutá finanční dotace vyplývá také ze smlouvy o spolupráci v oblastech požární ochrany, integrovaného záchranného systému a krizového řízení, kterou uzavřelo město Plzeň s Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje v prosinci 2004. Například v loňském roce využili hasiči příspěvek na nákup automobilového žebříku s dostupnou výškou 42 metrů," dodává mluvčí města Eva Barborková.

Policie použije půl milionu na nákup nového auta.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24