Hasiči jsou v pohotovosti! Začal advent, požárů bude přibývat - VIDEO

04.12.2017 8:51

Každoročně hasiče v kraji během adventu zaměstnávají požáry spojené se svíčkami. Mnohdy si přitom takové požáry vyžádají i vážná zranění...

věnec

Předvánoční čas je v Plzeňském kraji z pohledu hasičů poměrně vytížené období. Vždy dochází k nárůstu počtu požárů, které způsobí svíčky na adventních věncích. Zatímco k požárům vánočních stromků se díky elektrickému osvětlení už příliš nevyjíždí, o adventu je to naopak.

Požárů přibývá v posledních letech v souvislosti se stále stoupající oblibou adventních věnců i svíček jako výzdoby obecně. "Každý rok dochází během vánočních svátků k požárům od hořících svíček, zejména těch umístěných na adventních věncích. Ty po sobě mnohdy zanechají v obydlích spoušť a lidé při nich někdy utrpí i vážná zranění," potvrzuje mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

S adventní výzdobou buďte opatrní!

V souvislosti s adventní výzdobou přináší hasiči hned několik rad. A obezřetní bychom měli být už při samotném nákupu věnce. "Na trhu se objevují adventní věnce, které jsou z hlediska vzniku požáru velice nebezpečné, jsou vyrobeny ze suchých dřevěných pilin, bez podkladových misek a podobně. Adventní věnce bez ochranných podložek pod svíčkami mohou sloužit jen jako dekorace a v žádném případě je nesmíte zapalovat," říká mluvčí krajských hasičů.

Pozornost by měla být věnovaná i výběru svíček. Vhodné nejsou klasické svíčky do svícnů. Brzy prohoří a mohou věnec nebo okolí zapálit. Existují speciální adventní svíčky ošetřené speciální voskovou vrstvou, které hoří dlouho.

"Svíčky umísťujte na stabilní plochu v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, do těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, ani na poličku nebo skříň. Zapálené svíčky, ať již umístěné na adventních věncích nebo jinde, nesmíte nechat během jejich hoření bez dozoru. Zhasněte je vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát," dodává Pavla Jakoubková s tím, že hasiči v kraji vyjížděli i k požárům, kdy si majitel bytu například odskočil zakouřit na balkón a hořící svíčka mezitím způsobila požár.

Jak takový požár adventního věnce vypadá v praxi, můžete vidět ve videu:

FOTO, VIDEO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24